— Vi klarte ikke å få til en akseptabel avtale med de som var interessert i å overta. Da valgt vi å melde oppbud, sier Morten Kristian Tunge til fvn.no.

Han har vært fungerende administrerende direktør i Hødnebø AS siden de varslet kreditorene om sine enorme gjeldsproblemer i februar.

Han sier de har kjempet hardt for å beholde merkevaren og de noe over 20 arbeidsplassene i Risør.

Forsøkte mye

— Vi har forsøkt både ett og to og tre alternativer for å lykkes. Dessverre gikk det ikke, sier Tunge til fvn.no.

Han understreker at det er produksjonsselskapene i Hødnebø-gruppen som må legge ned. Butikkene drives av andre selskap, og rammes ikke direkte av konkursen. Hva som skjer med utsalgene er foreløpig ikke klart.

Den samlede gjelden var for Hødnebø-selskapene cirka 50 millioner kroner, der Hødnebø AS hadde den største gjelden på cirka 30 millioner. Imidlertid er en del av gjelden selskapene imellom, og ikke til andre kreditorer. De største kreditorene er leverandører som har 12 millioner til gode og Sparebanken Sør som har pant på 13,9 millioner. Bankens pant ser ut til å være så sterkt at de sannsynligvis får dekket sitt. Da er det lite igjen til resten.

Morten K. Tunge sier at Hødnebø i utgangspunktet hadde 303 kreditorer. Kun seks av dem ville ikke være med på akkorden.

— Det var for en stor del utenlandske selskaper som ville få mer igjen fra forsikringen sin enn ved en akkord. Det gikk over hodet ikke an å snakke med. Du skal vite at vi prøvde, mange ganger, forklarer Tunge.

I forrige uke forberedte generalforsamlingen en konkurs ved å bytte navn fra Hødnebø AS til Hurlum AS. Dermed er det formelt sett Hurlum som går konkurs, og nye eiere kan hente opp igjen Hødnebø-navnet.

Mislykket USA-satsing

I begynnelsen hadde de også alle aksjonærene med seg, som ville gå inn med mer penger.

— Etter hvert begynte de å trekke seg. Samtidig falt det flere skjelett ut av skapene, sier Tunge.

Han har tro på at interessenter kan bli enige med bostyrer, som er advokat Ole Magnus Heimvik, om å overta produksjonen.

— Så du tror det kan bli mulig å kjøpe møbler produsert i Risør i fremtiden?

— Jeg tror det blir mulig å kjøpe Hødnebø-møbler i fremtiden. Hvor de eventuelt vil lage dem vet ikke jeg, sier Tunge.

Hødnebø lager forholdsvis kostbare møbler, og ble hardt rammet av finanskrisen. Et forsøk på USA-gjennombrudd av den populære Spinnaker-stolen mislykkes også. I tillegg ble noen av de viktigste forretningene i Oslo stående tomme for Hødnebø-møbler da en frenchisetaker trakk seg i fjor.