Tidlig onsdag morgen, norsk tid, var det klart at Romney hadde vunnet tirsdagens tre primærvalg: Washington DC, Maryland og Wisconsin.

Rick Santorum gjorde det i natt klart at han ikke vil trekke seg, til tross for tre klare nederlag. Han fortsetter frem til neste runde, som er 24. april. Da skal blant annet velgerne i hans egen hjemstat, Pennsylvania, nominere.

Og det valget håper Santorum å vinne.

Kan slå Santorum på hjemmebane

Men Romney tar innpå ham. På Quinnipiac Universitys ferske meningsmåling ligger Santorum nå med seks prosentpoeng (41 mot 35 prosent) foran Romney. Avstanden var mer enn det dobbelte for en måned siden. Fortsetter Romneys fremgang, kan han slå Santorum på hjemmebane.

Det vil trolig betyr at Santorum må gi opp det som har vært en meget god kampanje. Da dette begynte var det knapt noen som trodde at dette skulle bli en kamp mellom Romney og Santorum.

Det må nå et politisk jordskjelv til for at ikke Mitt Romney drar dette i land. Og nå fremover kommer det flere delstater der vinneren får alle landsmøtedelegatene. De fordeles ikke proporsjonalt som har vært hovedregelen frem til nå.

Det trengs 1144 delegater for å få flertall på landsmøtet i slutten av august. Med nattens valg er første halvdel av nominasjonsprosessen over, og Romney har nå over 600 delegater.

Angriper Obama

Det var en meget fornøyd Mitt Romney som i natt lot seg hylle av sine tilhengere i Wisconsin. Han brukte store deler av talen sin på å angripe Barack Obamas politikk. Det var to områder Romney konsentrerte seg om, nemlig den økonomiske politikken og energipolitikken.

På begge områder gjorde han det klart at Obama har feilet både når det gjelder å sikre sysselsettingen og å sikre USA energi.

– Se på prisen på bensin når dere kjører hjem i kveld. Vi kan ikke ha fire år til med det, sa Romney blant annet.

Obama på nakken

I Obama-leiren regner en også nå Romney som den som etter all sannsynlighet blir utfordreren i november.

I en tale i Washington tirsdag, der Barack Obama la ut om sin økonomiske visjon, nevnte han for første gang Mitt Romney ved navn og avslørte dermed at han regner Romney som sin sannsynlige motstander til høsten.

Obama forsvarte sin visjon om at staten må brukes til å bygge et mer rettferdig USA.

Han spurte om Romney virkelig mente alvor da han kalte det republikanske budsjettforslaget som nylig ble vedtatt av de konservative i Representantenes hus, for strålende.

– Forkledd som en plan for å redusere underskuddet er dette i virkeligheten et forsøk på å virkeliggjøre en ytterliggående visjon i vårt land. Det er dårlig skjult sosialdarwinisme, sa presidenten som viste til at Det republikanske parti har lagt seg langt ut mot høyre, mens hans egen visjon ligger langt nærmere det som er USAs historiske tradisjoner.

Det republikanske budsjettforslaget vil ikke passere Senatet, der Det demokratiske parti har flertall.

Nattens resultater

Her er en oversikt over nattens resultater i de tre statene slik de så ut ved midnatt, amerikansk tid: Wisconsin med 70 prosent av stemmene talt opp: Mitt Romney 42 prosent, Rick Santorum 38, Newt Gingrich 6 og Ron Paul 12.

Washington DC med 100 prosent talt opp: Mitt Romney 70 prosent, Rick Santorum –, Newt Gingrich 11, Ron Paul 12. Maryland med 76 prosent av stemmene talt opp: Mitt Romney 48, Rick Santorum 30, Newt Gingrich 11 og Ron Paul 10.

Newt Gingrich har slanket sin valgkamporganisasjon og sagt at han vel holder ut helt til landsmøtet. I natt lå han an til å tape i to av tre delstater mot Ron Paul. For begge disse er slaget om å bli nominert tapt. Gingrich' håp er at ingen skal få 1144 delegater, slik at det hele avgjøres på landsmøtet. Det virker nå som et håp som svinner.

Ron Paul er med i dette for å spre sine økonomiske liberalistiske ideer. Marerittet for republikanerne er om han skulle stille som uavhengig presidentkandidat og splitte høyresiden i amerikansk politikk.