Er du en ihuga «trainspotter» får du sjansen til å være med på en liten samferdselsbegivenhet om drøye to uker.

Klokken 15.34 kommer det første «Flirt»-toget i ordinær trafikk inn på Oslo S spor 5, og klokken 15.45 ruller det videre mot Drammen (16.18), Tønsberg (17.05) og med endestasjon Skien klokken 18.28. — Vi vil i neste uke ferdigbehandle NSBs søknad om å få brukstillatelse på de nye togene. Selv om beslutningen ennå ikke er tatt, er det ingen stor grunn til bekymring, sier direktør Erik Ø. Johnsen i Statens jernbanetilsyn til Aftenposten.no.

De nye togene vil settes inn på InterCity-strekningen mellom Skien- Oslo - Lillehammer, før de fra neste år vil overta mer-og-mer av NSB-trafikken på Østlandet.

- Forsinket av ulykke

NSB har vært på handletur i Sveits og svidd av fire milliarder kroner på 50 nye togsett, og 7. mai er datoen for å sette det første togsettet i ordinær trafikk.

15. februar i år sporet et av NSBs nye Flirt-tog av ved Holmestrand under testkjøring på Vestfoldbanen.

Alle fem om. bord ble skadet, men ingen alvorlig.

Det førte til at innfasingen av de nye Flirt-togene ble utsatt. De nye togene skulle egentlig settes i drift fra skuddårsdagen 29. februar.

Men etter at det ble konkludert med at det ikke var noe galt med togene og at høy fart (135 kilometer i 70-sonen) var årsak til ulykken, kunne NSB fortsette testingene av de nye togene.

Begge de to lokførerne som var om bord er siktet i saken, men de nekter straffskyld.

— De to lokførerne måtte gjøre en rekke ting samtidig som de kjørte toget. Blant annet snakket den ene lokføreren i mobiltelefonen med togledersentralen. Oppmerksomheten ble ledet til mye annet, sier persontogdirektør Tom Ingulstad i NSB.

Politiet er ikke ferdige med sin etterforskning, men togsettet til 80 millioner kroner ble totalvrak.

- Prestisjeprosjekt

De 50 nye «Flirt»-togene er NSBs største togkjøp gjennom tidene.

Blir dette vellykket, har NSB opsjon på 100 nye togsett fra den sveitsiske Stadler-fabrikken.

«Flirt»-toget kjørte alt for raskt inn i en kurve og ble totalvrak sør for Holmestrand 15. februar.
Carl A. Nordby