Den europeiske sentralbankens (ESB) mektige sjef, Mario Draghi, gikk i forrige uke ut og sa at de vil gjøre det som må til for å forsvare euroen. Derfor var det store forventninger til hva ESB ville presentere i dag etter at rentemøtet var ferdig.

Klokken14.30 holdes det en pressekonferanse, men allerede nå er det sluppet en kort pressemelding. I den står det at styringsrentene til ESB holdes i ro.

Styringsrenten holdes deremed uendret på 0,75 prosent. Innskuddsrenten holdes også uendret på null prosent.

At renten ble holdt uendret var langt fra uventet. En spørreundersøkelse gjort av nettstedet Bloomberg viser at 51 av 52 økonomer forventet nettopp dette. Kort tid etter at renteavgjørelsen ble sluppet steg euroen i verdien med den amerikanske dollaren.

Venter på fortsettelsen

Utover dette har det ikke blitt sluppet mer informasjon fra ESB, og finansmarkedene venter i spenning på hva som vil bli presentert på pressekonferansen om kort tid.

– Innenfor vårt mandat er ESB klare til å gjøre hva som trengs fr å redde euroen, og tro meg, det vil være nok, sa Draghi forrige uke i London.

Draghis utspill smittet over på markedene. Børsene i Asia hadde oppgang som en direkte følge av forventinger om at ESB nå vil sette i gang en redningsplan som på sikt vil løfte eurosonen ut av vanskelighetene.

Målet med redningsplanen er å roe ned de private investorene og få renten ned på et nivå landene klarer å håndtere. Spania har gjennomført massive kutt, uten at det har vært tilstrekkelig til å roe ned finansmarkedene.

Storbritannia også i ro

Den britiske sentralbanken avholdt også rentemøte torsdag, og som ventet holdt sentralbanksjef Mervyn King renten uendret på 0,5 prosent.

Forrige gang rentekomiteen møttes i begynnelsen av juli ble det avgjort at banken at de utvider tilbakekjøpsprogrammet for verdipapirer med 50 milliarder pund til 375 milliarder.

Torsdag varslet sentralbanken at tilbakekjøpsprogrammet holdes uendret.