Familien Horn fra Bergen har i flere tiår eid et stort og kullrikt stykke land på Svalbard ved navn Austre Adventfjord. I april ble det kjent at det enorme området skulle selges.

Basert på en uttalelse fra familiens advokat, skriver NRK onsdag at salget av den 217,6 kvadratkilometer store eiendommen er rett rundt hjørnet.

At salget skal være på trappene, overrasker imidlertid medarving Elin Horn Galtung når BT tar kontakt.

— For å være helt ærlig, så spør jeg deg. Jeg aner ingenting og min søster aner ingenting, og vi vet ikke mer enn hva vi gjorde for noen måneder siden. Men at det er stor interesse har vi jo visst lenge, sier Horn Galtung.

Mange om beinet

Fra salget ble annonsert, har alt fra internasjonale investorer til den norske stat vist sin interesse. Trykket fra internasjonale investorer har også vært stort.

Til NRK uttalte advokat Sveinung O. Flaaten at «salget av eiendommen kan bli gjennomført når som helst».

— Det at salgsprosessen kan bli avsluttet når som helst, betyr at eierne avslutter salgsprosessen på det tidspunkt som de selv finner hensiktsmessig, uten at de har plikt til å varsle andre før beslutningen tas, sier advokat Flaaten til BT.

Fra Kjøde-slekten

Det er melkebonde og investor Henning Horn og hans to søstre Elin Horn Galtung og Kari Horn som eier Austre Adventfjord. Den siste fjerdedelen eies av arvingene til deres avdøde bror Johan Jacob Horn.

Det var søsknenes morfar, skipsreder Jacob Kjøde fra Bergen, som kjøpte landområdet i 1937.

Bakgrunnen for at familien nå skal selge Austre Adventfjord, er ifølge VG en betent strid mellom Austre Adventfjord AS og kullselskapet Store Norske Spitsbergen Kullkompani (SNSK) som eies av den norske stat.

— Store Norske har gjort beslag på mange av funntomtene, som gjør at de blokkerer for andre. Selv om vi får en viss prosent, var det ikke det vi ønsket, forteller Horn Galtung.

Åpnet for kulldrift

Dette tilbakevises av Store Norske, som ifølge egne tall har registrert over 300 utmål på øygruppen. Selskapet hevder imidlertid at det trenger forekomstene i Austre Adventfjord i sin ressursbase, skriver VG.

Familien Horn hadde selv lyst å drive kulldrift på stedet.

— Og hvis vi ikke får drive der oppe, kan vi like gjerne selge og la noen andre få gleden av det. Det kan gi liv til Svalbard-samfunnet, sier medarvingen.

Svalbard viktigst

Da familien fra Bergen bestemte seg for å selge eiendommen, vakte det oppsikt.

Svalbardflekken ble lagt ut til salgs på det internasjonale markedet, og en rekke finansinstitusjoner fikk beskjed om å finne potensielle kjøpere. Salgsobjektet ble formidlet i alle de 42 landene som har undertegnet Svalbardtraktaten.

- Hva synes du om at en utenlandsk aktør kan ende opp med eiendommen?

— For meg spiller det ingen rolle. Det som spiller en rolle er at det er noen kan drive noe der oppe, at det skjer noe. Det er viktig at det er liv på Svalbard.

Selges til høystbydende

Landområdet til familien er blant de 30 største privateide eiendommene i Norge og skal inneholde kullforekomster på 20 millioner tonn. Eiendommen er omtrent like stor som Bærum kommune.

Austre Adventfjord AS, hvor Henning Horn er styreleder og deleier, skal ha hatt planer om gjennomføre investeringer på mellom en halv og én milliard kroner.

— Vårt prinsipp vil være at den som byr mest for eiendommene får tilslaget, sier advokat Flaaten til NRK.