Forhandlingene om å slå sammen den europeiske fly— og forsvarsprodusenten EADS og britiske BAE Systems brøt sammen onsdag.

Regjeringene i Frankrike, Tyskland og Storbritannia klarte ikke bli enige om hvor hovedkontoret skulle plasseres og hvor stor eierandel den tyske og franske staten skulle ha i det nye selskapet.

Flere anonyme kilder sier til nyhetsbyrået Reuters at Tysklands forbundskansler Angela Merkel satte foten ned for å slå sammen den europeiske flyprodusenten Airbus med britiske BAE. EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) eier Airbus.

Fusjonen var anslått å være verdt 45 milliarder dollar (260 mrd. kr). Et sammenslått EADS/BAE ville blitt en global industrigigant med 220.000 ansatte og blitt større enn hovedkonkurrenten, amerikanske Boeing.

Skeptiske briter

Tyskland krevde at hovedkontoret ble plassert i München.

Tyskland og Frankrike kontrollerer hver 22 prosent av EADS. Tyske Daimler AG sitter med de tyske aksjene, mens den franske eierandelen er delt mellom staten og medie- og industrikonsernet Lagardere. Også Spania har en eierandel i EADS.

BAE Systems er et privat børsnotert britisk selskap. Den britiske staten har imidlertid en såkalt gylden aksje som bl.a. kan stanse et salg av selskapet til utlandet.

Største private eier i BAE Systems er forvaltningsselskapet Invesco Perpetual med 13,3 prosent av aksjene. Selskapet har hele tiden vært skeptisk til en storfusjon med EADS.