Laudal mener at å servere frukt er blitt en politisk sak som knytter seg direkte til partipolitisk interesse.

- Å dele ut gratis frukt med en «vaskeseddel» som sier at dette gir gunstige effekter for barna, kan ta fokus vekk fra andre effektive muligheter for å drive forebyggende arbeid i skolen, sier kommunelegen.

Han mener man ikke når helsemål ved å servere frukt:

- Riktig og godt kosthold, at barna ikke blir fete — og at de spiser så mye at de har høyt nok blodsukker til å få med seg undervisningen og holder ut hele dagen. Disse målene når vi ikke ved å dele ut frukt, hevder kommuneoverlegen i Vestby overfor Dagens Medisin.

Kjøpe seg fri

Han erkjenner at det er en del positive sider ved frukt.

- Man kan hevde at frukt er sunt. Og man får noe i skolen som er bedre enn noe annet. Man gir i alle fall noe i retning av de tingene man ønsker å gjøre noe med. Men man kan altså fristes til å tro at man gir barna noe som er sunt. Det er å kjøpe seg fri fra problemene ved kosthold hos barn. Forslaget om gratis frukt springer ut fra det opprinnelige forslaget - som gikk ut på å gi skoleunger et varmt måltid. Det forslaget har jeg sans for.

Laudal mener elever bør få skikkelig frokost tidligere på dagen slik at de lærer hva ordentlig mat er, og man kan gjerne gi frukt sammen med den:

- Men å ha frukt som eneste tema i ernærings - og skoledebatten, er en avsporing.

Knut Inge Klepp, professor og fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, ledet en arbeidsgruppe som i 2006 vurderte ulike former for skolemåltider.

- Vi konkluderte med at gratis skolefrukt og skolemelk hadde en godt dokumentert effekt - og at det burde rulles ut med en gang, sier han ifølge Dagens Medisin.

Øker inntaket

Han opplyser at skolefruktordningen er evaluert i etterkant, og at de som får gratis frukt, øker fruktinntaket.

- Dette vedvarer over tid. Vi har også sett at elevene til foreldre med lav utdanning hadde et signifikant lavere inntak av usunne matvarer som brus og snacks, sier Klepp.

Langtidsevalueringen viste også at det var færre overvektige blant tenåringene som hadde fått gratis skolefrukt da de gikk i sjette klassetrinn, men her var det et betydelig frafall som gjør konklusjonen mer usikker.