I år er det 46 år siden Terje Lønne (73) overtok familiebedriften etter sin far. Da omsatte butikken i Strandgaten for knappe millionen, men hverdagen er av en helt annen skala i dag.

Mandag solgte Lønne sine to selskaper, som forventer å omsette for mer enn en halv milliard kroner i 2013.

— I alle disse årene har hovedfokuset vært å sikre firmaet en videre og god fremtid, med en god eier. Med bakgrunn i dette har jeg ønsket å selge til Brammer, som er nummer én på det europeiske markedet, sier Lønne, og refererer til salget av Lönne Scandinavia.

I tillegg selger han også Lönne Service, som spesialiserer seg på service av det som Lönne Scandinavia produserer; elektromotorer, generatorer og pumper. Kjøper er Credo Partners, som allerede til i dag har eid halvparten av serviceselskapet.

- Godt fornøyd med summen

Helt siden Lønne besøkte Brammer i 1998 har meningen vært å selge til nettopp dem. Selskapet skal ha en omsetning på nærmere syv milliarder kroner.

— Jeg har bygget opp mitt nordiske firma slik at det på et eller annet tidspunkt skulle passe inn i en europeisk konsolidert virksomhet som Brammer, sier Lønne.

Han ønsker ikke å fortelle hvor mye han solgte de siste 50 prosentene for, ei heller hvor mye Credo Partners ga for serviceselskapet.

— Men jeg er godt fornøyd med summen, sier Lønne.

Vil drysse på barna

Salgsgevinsten overføres til selskapet Lönne Invest, som i all hovedsak eies av barna Claus Lønne og Hege Lønne Myre.

Men det er Lønne selv som sitter på de stemmeberettigede aksjepostene. Dermed er det ikke nødvendigvis slik at pengene fra salget går direkte til barna, forteller Lønne.

— Hvor mye det ble solgt for vil fremgå av Brammers regnskap, sier han.

Sønnen Claus Lønne roser farens arbeid gjennom årenes løp.

— Det er kjempeflott. Både at han har fått solgt og det har han fått til.

Hvor mye han indirekte tjener på salget vet han imidlertid ikke.

— Det tør jeg ikke svare på. Jeg er ikke involvert i selve avtalen og det er flere elementer i den, sier Lønne.

Vekstmarked

Det var i en pressemelding mandag at nyheten om Lønnesalget ble kjent.

Begge selskapene som selges er eid av Lönne Holding, som igjen eies av familien Lønne og det norske investeringsselskapet Credo Partners.

— Det er kjempespennende at en så stor europeisk aktør vil gå inn i Norge. Terje har laget en kjempeflott virksomhet både med Lönne Scandinavia og Lönne Service. At han nå selger har han sikkert tenkt godt igjennom, sier daglig leder Stein Nilsen i Lönne Holding.

Lönne Scandinavia er en svært god strategisk investering for Brammer, kommer det frem i pressemeldingen.

— Det gir oss muligheter til å styrke virksomheten vår i Norden som er et viktig vekstmarked, sier toppsjef Ian Fraser.

- Internt oppgjør

Både Credo og Terje Lønne selger alle aksjene sine til Brammer.

I tillegg kjøper Credo også Lønne Service, men for hvor mye vites ikke.

— Det er internt oppgjør med Terje Lønne. Og vi har sagt at vi ikke skal svare på hvor mye det ble solgt for, sier Wilhelm Mohn, seniorpartner i Credo.

Salget får ingen praktiske konsekvenser for verken selskapet eller de drøyt 45 ansatte, sier Nilsen fra Lönne Holding.

— Vi fortsetter akkurat som før. Forskjellen er at vi blir en uavhengig serviceleverandør, slik at vi i større grad kan drive service på andre installasjoner enn de som er merket med Lönne.

Lønne: - Har noen planer

Allerede for to år siden solgte Terje Lønne halvparten av aksjene i Lönne Scandinavia. Her skal han fortsette som styremedlem, med fokus på å utvikle selskapet videre.

— Har du noen tanker om hva du skal bruke pengene på?

— Ja, jeg har noen planer, men foreløpig er det planer. Det kommer til å bli investeringer etter hvert.

— Er det trist over at du nå selger livsverket?

— Nei, det er jeg ikke. Jeg er glad for at selskapet har fått en fremtidsrettet og solid eier, som kan sikre en god videreutvikling for selskapet.