Pengemaskinen som ingen vet om

Brian Sweeting og sønnen Christopher eier og driver det kanskje mest lønnsomme selskapet i Bergen. Men det er det få som vet om.

Publisert Publisert

FAKSIMILE: Fra hjemmesiden til Water Weights Scandinavia, som viser vannvekter fylte med vann.

De driver selskapet Water Weights Scandinavia på Laksevåg, som i hovedsak driver utleie av vannvekter til testing av løfteredskaper og konstruksjoner. Selskapet har de siste ti årene hatt et samlet overskudd før skatt som utgjør rundt 60 prosent av omsetningen. Det betyr at for hver kroner de omsetter, havner 60 øre som overskudd i kassen. Nærmere trykking av penger er det vanskelig å komme.

— Ingen kommentar

Brian Sweeting (62), som eier to tredjedeler av selskapet, ønsker imidlertid ikke å si noe om den formidable økonomiske suksessen.

- Dette er noe jeg har holdt på med i 30 år, men ønsker ikke å kommentere det på noen måte, sier en vennlig men bestemt bedriftseier.

20 millioner i banken

Water Weights Scandinavia hadde i 2012 et overskudd før skatt på 11,26 millioner kroner av en omsetning på 18,9 millioner. Overskuddet ble overført til eierselskapet Water Weights Holding, som ved utgangen av 2012 hadde over 20 millioner kroner i banken, en egenkapital på 32 millioner og ingen gjeld. Det er dette selskapet som eies av far og sønn Sweeting.

2012 var på ingen måte noe toppår, men et gjennomsnitt for de siste ti år. Toppåret var 2008 med et overskudd på 12,82 millioner kroner av en omsetning på 19,21. Det utgjør en såkalt resultatgrad på 66,7 prosent. Opp med hånden den som kan vise til noe lignende.

På selskapets hjemmeside går det frem at vannvektene de leier ut, er som store ballonger som kan fylles med vann. Dermed kan de fraktes på en enkel måte og fylles opp der testløftene skal gjøres. «En del tester er faktisk vanskelig å gjennomføre uten våre vannbagger,» står det på hjemmesiden.

Kapitalistenes våte drøm

For å kunne oppnå en slik lønnsomhet, er det mye som tyder på at de har rett, at de her har svært god kontroll i et nokså marginalt marked. I så måte har far og sønn Sweeting nådd den store drømmen til enhver kapitalist.

Selskapet ble etablert i 1981 og har nå fem ansatte. De holder til i Damsgårdsveien, og har kunder innen offshore, industri, shipping og entreprenørvirksomhet i hele Skandinavia.

Skattelistene viser at Brian Sweeting har en ligningsformue på 33,7 millioner, mens sønnen Christopher (38) har ti millioner kroner i ligningsformue.

Publisert