— Smarte folk drar fra Spania, og de som blir igjen, har ingen muligheter. Nesten alle bekjente som fortsatt bor i Alicante, står uten jobb, sier Barbara Belmonté (29).

Hun er på arbeidskontoret i hjembyen Alicante for å sikre seg arbeidsledighetstrygd mens hun jakter på jobb i Storbritannia denne høsten. Køene av folk som søker jobb eller kommer for å få utbetalt trygd, bygger seg raskt opp etter at lokalene åpner.

— Jeg hadde jobb på et kjøpesenter her i Spania i sommer, men den varte bare i to uker. Nå er jeg arbeidsløs igjen, sier Belmonté etter at hun har snakket med en saksbehandler og fått stemplet de nødvendige papirene.

Flere tusen prøver Norge

Tall fra Spanias offisielle statistikkbyrå (INE) viser at 41.000 spanjoler forlot landet i første halvår 2012. Det er en økning på 44 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Flere og flere spanjoler prøver lykken i Norge. Hittil i år har 3550 personer fra Spania søkt om skattekort i Norge, en økning på 35 prosent sammenlignet med samme periode i 2011.

Belmonté forteller at noen av vennene hennes har reist helt til Chile og Brasil for å få jobb.

— Der har de funnet arbeid i løpet av noen dager. Situasjonen er snudd helt på hodet. Tidligere kom folk fra Sør-Amerika hit.

I tillegg til høy utflytting trekker mange også ut pengene sine fra Spania og sender dem til tryggere land. Dette gjelder både utenlandske investorer og spanjoler. Ifølge finansselskapet Nomura er kapitalflukten fra Spania nå større enn den var i mange sørøstasiatiske land under krisen på slutten av 90-tallet.

«Alle» venter spansk handling

Mens kapital og mennesker forlater landet i stort tempo, stiger spenningen knyttet til hva Spanias statsminister Mariano Rajoy vil foreta seg. EUs krisefond og Den europeiske sentralbanken (ESB) står klare til å hjelpe Spania med nye lån og kjøp av statsgjeld, men ingen penger kommer før spanjolene sier ja til økonomiske reformer.

— EU har strukket seg så langt det er mulig politisk. Nå er det opp til Spania å agere, og jeg mener de bør be om hjelp nå. Det er problematisk at landet er så rotete i sin kommunikasjon overfor medier, markedet og partnerne i EU, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea.

Han tror ikke EUs krav vil utgjøre en stor forskjell for Spania.

— Hovedgrunnen til at Spania ikke søker, er at det oppfattes som et nederlag å underlegge seg eurosonens kontrollmekanismer. Ingen liker å binde seg til masten, men det er det Spania må gjøre, sier Juel.

Må sende penger hjem

Spanske Belmonté er oppgitt over hjemlige politikere. Hun setter nå kursen mot Storbritannia. Der håper hun å finne en jobb innen skjønnhetspleie, men er villig til å ta det meste.

— Det er ikke bare lett å reise ettersom jeg er enebarn og mamma bor alene og driver eget bakeri. Men jeg har ikke noe annet valg. Heldigvis kan jeg sende henne litt penger hver måned, og vi kan holde kontakt på Skype, sier Belmonté.

29-åringen husker godt tiden før finanskrisen rammet Spania hardt og boligboblen sprakk.

— Alle hadde penger. Helt vanlige arbeidere i bygningsbransjen var rike med fine biler og fine hus. I dag er alt helt motsatt. Spania tømmes for folk, og de som drar, kommer neppe tilbake.

Mange venter at Spania snart ber om krisehjelp fra EU. Barbara Belmonté fra Alicante har, som mange andre spanjoler, gitt opp. Hun reiser nå til Storbritannia.

Voldelige protester mot nye budsjettkutt

Problemene tårner seg opp for Spanias statsminister Mariano Rajoy, som i dag legger frem statsbudsjettet for 2013. Tirsdag var tusenvis av demonstranter ute i gatene i sentrum av Madrid. Politiet brukte gummikuler og batonger for å holde demonstrantene tilbake.

22 mennesker ble arrestert og 32 skadet. Fire av disse var politimenn, ifølge Reuters. Protestene var en reaksjon på de varslede kuttene som kommer i dagens statsbudsjett.

Klarer ikke kuttmålene

— Lønnen min har falt med 8000 euro (ca. 60 000 kroner). Hvis den faller noe særlig mer, får jeg ikke endene til å møtes, sa en demonstrant, brannmannen Luis Rodriguez (38), til Reuters.

Statsminister Rajoy har annonsert at spanjolene i statsbudsjettet for 2013 kan vente seg kutt i statlig pengebruk over hele linjen, bortsett fra i pensjoner. Tirsdag kom det tall som viser at Spania ikke ser ut til å klare målene som er satt for reduksjoner i budsjettunderskuddet.

Renten på tiårige spanske statsobligasjoner steg i går kraftig og passerte seks prosent for første gang siden begynnelsen av september.

Myndighetene i Catalonia har annonsert at de vil holde en folkeavstemning i november som kan åpne for løsrivelse fra Spania.

— Det er på tide at vi bruker vår rett til selvbestemmelse, sa Artur Mas, Catalonias president, ifølge avisen Financial Times.

Catalonia står for rundt 20 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt og er en av de mest gjeldstyngede regionene i landet.