Hun er blitt fremstilt som eurosonens The Terminator og Frau Nein. Hun leder leiren av EU-land som krever nøysomhet og sparing i krisetider, noe som har skaffet henne mange fiender — spesielt i Hellas.

Men når Merkel taler, følger både medier, markeder og politiske ledere hvert ord. Tyskland befester sin stilling som det økonomiske lokomotivet i Europa, og alles øyne er igjen vendt mot den tyske statsministeren når EUs toppledere samles i Brussel i slutten av uka.

Svekket Frankrike

Nyhetsbyrået AFP omtaler Merkel som dronningen av Europa, og posisjonen hennes kan være i ferd med å gjøre Berlin til EUs nye sentrum.

— Berlin er det nye Brussel, sier Ulrike Guerot i tankesmia European Council on Foreign Relations til byrået.

Grekerne så til Paris og håpet på en «fransk Roosevelt» da sosialisten François Hollande kom til makten i mai. Men enn så lenge har Frankrike sine egne problemer å bale med, og britene har det også økonomisk vondt og sliter med en stadig sterkere EU-splid på hjemmebane.

— Man har ikke følelsen av at Hollande vet hva han vil, at han vet hvordan man styrer, at han kommer til å bli den nye François Mitterrand, eller om han i det hele tatt evner å bli det, mener Guerot.

Arkitekt

The Wall Street Journal har kalt Merkel det nye Europas utilsiktede arkitekt - omstendighetene har gitt henne en stilling hun kanskje ikke hadde lyst på i utgangspunktet.

— Fra befolkningens synspunkt virker Merkel helt klart som lederen man går til for avgjørelser om Europas fremtid, sier Michele Comelli ved Institute of International Affairs i Roma til AFP.

— Forholdet mellom likeverdige, som Hollande snakket om i begynnelsen, forsvinner, mener han.

Leder

Merkel leder fløyen som krever en konservativ økonomisk politikk - en fløy som til nå har vært toneangivende i opprydningen i eurosonen. Det er denne politikken som har gitt henne nazistempelet blant demonstranter i Hellas.

Men Hellas' statsminister Antonis Samaras sto ved siden av Merkel og sa seg enig i behovet for budsjettkutt og smertefulle reformer da den tyske statsministeren besøkte Aten til store protester i gatene forrige uke.

— Merkels avgjørelse om å besøke et land der store deler av befolkningen anser henne som persona non grata, var et klart signal om at Berlin er bestemt på å sette sitt nøysomhetsstempel på hele kontinentet - uansett de sosiale følgene og reaksjonene, sier journalist George Gilson i avisen Atens News.

Ny rolle

Merkels rolle har skapt en ny situasjon i Europa, for Tyskland har fått en stilling landet «ikke ønsket eller er vant til å ha», sier Guerot.

Demonstrasjonene i Hellas under Merkels besøk, preget av flagg med hakekors, minnet tyskerne om at historien fortsatt henger ved ethvert tysk forsøk på ledelse.

Guerot påpeker at Hollande ikke vil ha noen problemer med å samle støtte mot Tyskland og Merkel i Sør-Europa om han ønsker det. Tyskland kan i så fall komme til å befinne seg i en isolert posisjon, mener hun.