Strømselskap glad for nettleie-utsettelse
Strømleverandøren Gudbrandsdal Energi fryktet at mange ville få en kostnadssmell med ny nettleie fra nyttår. – En seier for forbrukerne hvis ordningen skrotes, sier daglig leder Marius Røed Sveipe.

Torsdag omtalte VG og E24 en analyse fra strømleverandøren Gudbrandsdal Energi.
Den viste at 7 av 10 av det Fjordkraft-eide selskapets strømkunder ville få dyrere nettleie med den nye modellen som etter planen skal innføres fra nyttår, hvis de ikke tar grep.
I en tidligere versjon av denne saken kom det ikke tydelig frem at regnestykket baserer seg på en ny ramme for nettleie som er høyere i 2022 enn i 2021. Dette medfører at nettleien også med gammel modell ville ha økt med samme forbruk. Les mer om det her.
Daglig leder Marius Røed Sveipe i Gudbrandsdal Energi har advart sine kunder mot den nye nettleieordningen. Han er glad for at det kom nye signaler fra regjeringspartiene og SV på Stortinget fredag.
SV, Ap og Sp vil styrke strømstøtten som ble lagt frem forrige helg med én milliard kroner. I tillegg utsetter de ny nettleie minst ut våren.
Fredag sa en rekke mindre nettselskaper at de utsetter innføringen av ordningen i kjølvannet av de nye signalene. Mandag sa store nettselskaper som Elvia, BKK Nett og Agder Energi Nett at de også vil utsette innføringen.
– Det er veldig gledelig at det virker som om politikerne har skjønt at det ikke er riktig tidspunkt å innføre ordningen på, og at det er mulig å se på den på ny. Den er forbrukerfiendtlig, sier Sveipe til E24.
Gudbrandsdal Energi er en ren strømleverandør. Det vil si at selskapet kjøper strøm i markedet og selger den videre, og ikke eier eget nett eller har egen kraftproduksjon.
Analyse: Syv av ti får høyere nettleie hvis de ikke tar grepDet er flere ulike typer selskaper i kraftbransjen:
- strømleverandører som kjøper kraft i markedet og selger den videre
- kraftselskaper som produserer kraft (mange selger også strømmen selv)
- nettselskaper som driver nettet som leverer strømmen til kundene
– Intensjonen er god
Målet med den nye nettleien er at strømbruken skal fordeles mer ut over døgnet, slik at man kan unngå å bygge mange nye kraftlinjer i norsk natur og øke kostnadene for kundene enda mer på sikt.
Kritikerne frykter imidlertid at det nye systemet blir uforutsigbart for strømkundene, og at noen strømkunder risikerer økt nettleie fra nyttår, samtidig som strømmen er historisk dyr.
Flere nettselskaper utsetter ny nettleie– Hva tenker du om motivasjonen med ordningen, som skal fordele strømmen bedre og spare nettleie i fremtiden?
– Intensjonen er god. Men det har vært ekstreme strømpriser nå, og dette er ikke tidspunktet for å innføre en ny ordning. Folk må også læres opp i hvordan de skal klare å flytte forbruk, uten at det går på bekostning av brannsikkerhet, sier Sveipe.
– Hva tenker du hvis ordningen droppes?
– Det er en seier for forbrukerne hvis ordningen skrotes. Det er en lite forbrukervennlig ordning, der maksforbruket i én time avgjør hva kunden skal betale i fastbeløp for hele måneden, sier Sveipe.
Økt statsstøtte til strømkunder: Rabatten kan øke fra 20 til 23 prosent– Ville fått dyrere nettleie
Gudbrandsdal Energi selger strøm til kunder over hele landet. Selskapets analyse viser blant annet at de fleste av selskapets kunder i Elvias nett vil få høyere nettleie med det nye systemet.
– Dere mener 7 av 10 får dyrere nettleie med den nye ordningen, mens nettselskapene og NVE sier at nettleien blir billigere for de aller fleste?
– Vi har gjort en analyse der vi har sett hva nærmere 50.000 strømkunder betalte i nettleie de siste 12 månedene, og avregnet dem på nytt med ny ordning og nye priser. Den viser at 7 av 10 av våre kunder ville få dyrere nettleie, sier Sveipe.
– Det dreier seg om alt fra et par hundrelapper for de yngre til noen tusenlapper for de eldre, men de yngre får størst prosentvis økning, sier han.
Krangler om ny nettleie: NVE-sjefen avviser at det blir dyrereStor uenighet om kostnadene
Analysen fra Gudbrandsdal Energi kolliderer med energibransjens syn. De mener at de aller fleste kundene vil få billigere nettleie med nytt system, i alle fall hvis de klarer å fordele forbruket mer utover døgnet.
Ifølge NVE vil om lag 90 prosent av husholdningene få under ti prosent endring i nettleien med det nye systemet.
Direktør for energi Cecilie Bjelland i Samfunnsbedriftene mener det er uvanlig og uansvarlig å bruke nettleien som forhandlingskort og forvirre forbrukerne. Organisasjonen har en rekke nettselskaper blant sine medlemmer.
– Samlet sett er vi veldig glade for denne strømpakken, men vi er veldig overrasket over at Stortinget pyser ut på nettleien, sa Bjelland til E24 før helgen.
– Her er det en vingling på oppløpssiden som vi knapt har sett maken til, i en tung og viktig energipolitisk sak, sa hun.
Full strid om ny nettleie: – Tonedøvt av nettselskapene– Kan gi økte regninger på sikt
Elmea (Lofotkraft Nett), et datterselskap av Lofotkraft, er blant selskapene som nå utsetter innføringen av ny nettleie etter signalene fra Stortinget.
Administrerende direktør Arnt Marelius Winther i Lofotkraft mener at debatten har havnet på villspor, og at det er nødvendig å gjøre noe for å sikre smart bruk av nettet og begrense behovet for investeringer.
– Dette er jo et grep fra politikerne for å dempe oppgangen i nettleie på lang sikt, sa Winther til E24 før helgen.
– Men det er vanskelig å få folk til å akseptere grep som har virkning om lang tid. Men dette kan altså gi økte regninger på sikt, fordi vi risikerer å måtte investere mer i nett i fremtiden, sa han.
Glitre Energi Nett har siden i fjor kjørt et pilotprosjekt med ny nettleie for 80.000 husholdningskunder, og har opplyst at kundene vil få dempet sin nettleie på vinteren med den nye nettleien.
De samlede nettleieinntektene i Glitre Energi Nett vil gå ned med 6,5 prosent i januar sammenlignet med tidligere nivå. I juli vil nettleien derimot gå opp med 8,7 prosent sammenlignet med tidligere, ifølge selskapet.
Vedum anslår at staten tjener 28 mrd. på strøm i år: – Det vi har mistenktEnergi Norge: Ikke mulig å utsette innføringen av ny nettleieordning