Kraftig fall på børsene i Asia etter meldinger om russisk angrep

Børsen i både Hongkong og Sydney faller mer enn tre prosent torsdag morgen.

Publisert: Publisert:

Det går nedover for børsene i Asia og stillehavsområdet torsdag morgen.

Slik så det ut rundt klokken 08.45:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 1,81 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 3,50 prosent
  • Kospi i Seoul ned 2,60 prosent
  • Shanghai Composite ned 1,70 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore ned 3,81 prosent
  • ASX 200 i Sydney ned 2,99 prosent

Utviklingen skjer etter at Russlands president Vladimir Putin sa i en tale at han har godkjent militæroperasjoner i de ukrainske utbryterregionene Luhans og Donetesk, skriver VG og viser til Reuters og det russiske nyhetsbyrået Ria.

I løpet av morgenen har det kommet meldinger om at russiske styrker har gått i land ved Odessa, ifølge russiske Interfax, skriver NTB. Det har også blitt meldt om eksplosjoner i flere Ukrainske byer, skriver VG.

Utenriksministeren i Ukraina, Dmytro Kuleba, skriver på Twitter at Putin har starten en fullskala invasjon av landet. Han skriver at «fredelige ukrainske byer er under angrep».

Han skriver videre at Ukraina «vil forsvare seg selv og vinne».

– Verden kan og må stoppe Putin. Tiden er inne for å handle, skriver han.

Russlands FN-ambassadør bekrefter at en militæroperasjon er i gang i Ukraina.

– Jeg vil bare si at vi ikke er aggressive mot det ukrainske folk, men juntaen som har makten i Kyiv, sa FN-ambassadør Vassilij Nebenzia i et møte i Sikkerhetsrådet onsdag kveld New York-tid, ifølge NTB.

Både Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og statsminister Jonas Gahr Støre har fordømt angrepet.

– Dette er et alvorlig brudd på internasjonal lov, og en alvorlig trussel mot Europeisk-Atlantisk sikkerhet, skrev Stoltenberg på Twitter.

Dette vet vi om sanksjonene mot Russland

Fall i førhandelen i Europa

De europeiske futures-indeksene faller på morgen, ifølge Bloomberg. Den samme retningen ligger det an til å gå i USA, skriver nyhetsbyrået.

Moskva-børsen har vært stengt torsdag morgen, men gjenåpnes for handel klokken 8. Også den russiske «fryktindeksen» stiger bratt. Vix-indeksen måler volatiliteten i det russiske markedet er opp over 37 prosent.

Den russiske rubelen svekket seg 8 prosent på tre timer i løpet av natten. De siste to dagene har valutaen svekket seg med 12,4 prosent, ifølge tall fra Infront.

Oljeprisen bikket 100 dollar

Oljeprisen stiger etter meldingen. Etter meldingen fra Putin bikket prisen 100 dollar for første gang siden 2014, og utover morgenen stiger prisen videre.

Omtrent klokken 7.30 er prisen på ett fat nordsjøolje i overkant av 102 dollar.

Thina Margrethe Saltvedt, Nordeas sjefanalytiker i avdelingen Bærekraftig finans, har tidligere forklart at det ikke er uvanlig at oljeprisen øker i perioder med politisk uro, særlig om det er knyttet til olje- og gass produserende land.

– Siden Russland er en av verdens største produsenter og eksportører av olje og gass, vil en potensiell konflikt kunne få svært store følger for verdens olje- og gassmarkeder, spesielt Europas marked.

Varslet økonomiske sanksjoner

Etter at Putin anerkjente utbryterregionene har USA, Storbritannia og EU varslet økonomiske sanksjoner mot Russland.

USAs president Joe Biden onsdag kveld varslet sanksjoner mot Nord Stream 2 og selskapets toppledelse. Selskapet er et datterselskap av russiske Gazprom, og Tyskland satt prosjektet på pause tidligere i uken.

Gassledningen er ferdig bygget, men ikke satt i drift. Den skal kunne frakte gass fra Russland til Tyskland gjennom Østersjøen. Russland er den største eksportøren av gass til Europa.

Publisert: