Salmar skuffer med fall i driftsresultatet: – Ikke godt nok
Lakseoppdretteren leverer langt svakere resultater enn ventet i andre kvartal, men ser høyere volum og noe lavere kostnader i tredje kvartal. Slaktemålet for året opprettholdes.

Selskapet leverer et driftsresultat (operasjonell ebit) på 661 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med 882 millioner på samme tid i fjor.
På forhånd lød forventningen på 876 millioner, ifølge Infront TDN Direkt.
Det er særlig driftsresultatet fra salg og industri som trekker ned. Det skyldes i hovedsak negative bidrag fra fastpriskontrakter som er et resultat av stigende spotpris på laks. Selskapet hadde en noe høyere kontraktsandel enn vanlig i perioden på grunn av risikoen knyttet til coronapandemien.
– Ved inngangen av året hadde vi dessverre et langt mørkere syn på markedet og lakseprisen enn det som har viste seg å bli tilfellet. Det at vi faktisk undervurderte laksen, og markedet, er hovedårsaken til at vi i dag – totalt sett – ikke leverer et godt nok resultat, sier konsernsjef Gustav Witzøe i børsmeldingen.
– På den positive siden har den siste tids utvikling vist oss hvor sterkt laksemarkedet er og vi er optimister i forhold til en fortsatt sterk markedsutvikling fremover, tilføyer han.
Lakseaksjer sammenlignet med HovedindeksenSlik bygget Gustav Witzøe milliardformuen
Opprettholder slaktemål
I løpet av kvartalet slaktet Salmar totalt 36.600 tonn i tråd med en tidligere oppdatering. Det gir en operasjonell ebit per kilo på 18,05 kroner.
Det forventes et noe lavere kostnadsnivå, og høyere volum i tredje kvartal enn i andre kvartal.
Salmar opprettholder forventningen om et slaktevolum på 163.000 tonn i Norge, 14.000 tonn på Island og 36.000 tonn i Scottish Sea Farms i 2021.
Inntektene falt til 3,17 milliarder i andre kvartal fra 3,31 på samme tid i fjor. Verdijusteringen på fisken (biomassen) er på 393 millioner, ned fra 699 millioner.
Dermed ender totalt resultat etter skatt på 822 millioner kroner i kvartalet, mot 1,24 milliarder i fjor.
Regjeringen vil gi mer bærekraftig vekst i lakseoppdrett
Corona-usikkerhet
Salmar påpeker at coronapandemien fortsatt gir økt markedsusikkerhet, men at markedets håndtering av pandemien i første halvår har vist hvor sterkt laksemarkedet er.
«Dette i kombinasjon med utrulling av vaksineprogrammer i hele verden gir SalMar positivt syn på andre halvår og fremtiden for øvrig», heter det i rapporten.
Salmar er for tiden i kamp med NTS om å kjøpe lakseselskapet Norway Royal Salmon, og har budt 11,8 milliarder kroner for selskapet.
Milliardæren Gustav Witzøe og familien eier 51 prosent av Salmar-aksjene. I sommer har Witzøe fått stor oppmerksomhet rundt sin motstand mot formuesskatten.
Lakseoppdretteren er det nest største sjømatselskapet på Oslo Børs, med en markedsverdi på 68 milliarder kroner.
Her finner du rapporten fra selskapet