Forsker: De rike vil tjene mest på kuttet i elavgiften

Forsker Torjus Lunder Bredvold sier at de som har oppvarmet oppkjørsel og boblebad vil få mer igjen for kuttet i elavgift enn dem som må senke varmen hjemme.

Regjeringen forslår i sitt budsjettforlag å kutte 2,9 milliarder i elavgiften. Ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil det bli om lag 48 prosent reduksjon av elavgiften i januar, februar og mars.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– De som har oppvarmet innkjørsel, boblebad eller andre ting som strengt tatt ikke er nødvendig for å komme seg gjennom vintermånedene, vil få mer penger tilbake på redusert elavgift enn de som kutter oppvarmingen sin hjemme, sier forsker Torjus Lunder Bredvold ved Fridtjof Nansens Institutt til NRK.

Bredvold er også tidligere rådgiver i MDG.

Han sier til NRK at rundt en prosent av befolkningen opplever energifattigdom i Norge. Dette tilsvarer 50.000 mennesker.

Bredvold presiserer i en epost til NTB at estimatet om energifattigdom i Norge er fra 2016, og at man ikke kan si sikkert hvor mange i nordmenn som rammes av energifattigdom i dag.

Regjeringen forslår i sitt budsjettforlag å kutte 2,9 milliarder i elavgiften.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener at avgiftskuttet kommer alle til gode, trass i at det er de med høyest strømregning som sparer mest.

– Selvfølgelig er det sånn, men det er ikke slik at alle som bor i et gammelt hus i Norge har veldig god råd. Det er kaldt og mørkt der. Og det er mange som bor i enebolig rundt om i landet, sier Vedum.

Publisert: