Power-kjeden friskmelder seg selv etter rekordår
Kjempevekst under pandemien gjør at Power-sjefen tør å kalle omstillingen fra Expert for fire år siden for en suksess.

– Vi har som selskap vært gjennom en beintøff periode, men vi har klart å snu skuta, sier Anders Nilsen, toppsjef for Power Norge.
Nilsen sier kjeden endelig er på et sted hvor man kan «senke skuldrene» etter en omstilling som har ført elektronikkjeden fra konkursens rand og store underskudd til vekst og solide overskudd.
I 2020 økte selskapet omsetningen med 1,1 milliarder til 6,5 milliarder kroner, en vekst på 21,2 prosent fra året før.
– Vi er friskmeldt, sier Nilsen, og viser både til vekst og kostnadskutt som bevis på det.
– Nå er vi skuddsikre, sier Power-sjefen.
Han har tidligere jobbet hos erkerivalen Elkjøp, men har ledet selskapet siden 2013.
Og med veksten sitter også kjeden igjen med mer penger på bunnlinjen. Power Norge hadde et resultat på 97,4 millioner kroner, en økning på 38 prosent fra året før.
Skeidar-butikker bygget om og pusset opp. Likevel fikk de koronastøtte.
– Hadde mange våkenetter i 2017
Som med de fleste navnebytter av større virksomheter er ekspertene skeptiske, noe som også var tilfellet da Expert vraket navnet sitt i 2017 etter 50 år og byttet til Power.
- «Det blir som å sette leppestift på en bulldogg. Å skifte navn løser ikke noe med mindre det gamle er veldig negativt ladet», sa NHH-professor Tor W. Andreassen til Dagens Næringsliv om navnebyttet i 2017.
- «Å bytte navn er ikke noe poeng. Skal Expert tjene penger, er det helt andre ting de må gjøre», uttalte varehandelekspert Odd Gisholt til Nettavisen.
Senere lanserte kjeden en annonsekampanje hvor de illustrerte den store omleggingen av virksomheten med budskapet «1432 gode medarbeidere har dessverre måtte slutte», ettersom en rekke ulønnsomme butikker ble kuttet bort. Også her lot ikke reaksjonene vente på seg.
– I 2017 hadde jeg mange våkenetter for vi fikk jo veldig mye motstand, sier Nilsen, som mener det ikke finnes eksempler på en lignende snuoperasjon i norsk varehandel.
– Kunne dere gjort denne omleggingen uten for eksempel å bytte navn?
– Nei. Det var et tøft valg, men vi måtte vise at dette var noe helt nytt.
En av dem som var kritisk til navneendringen, NHH-professor Tor W. Andreassen, mener det er for tidlig å proklamere friskmelding.
Han sier til E24 at til tross for at Power hadde vekst før pandemien, har coronakrisen ført til en ekstrem forflytning fra tjeneste- til varekjøp.
– Jeg mener at den egentlig syretesten ligger i perioden som nå kommer, hvor situasjonen er mer normal, sier Andreassen fremdeles står for utsagnet sitt for fire år siden.
Professoren påpeker at Power scorer middels på både NHHs innovasjonsindeks, som han selv har ansvar for, og lavt på Norsk Kundebarometer som rangerer norske merkevarer.
Mener Power har fått for lite «kredd»
Store deler av varehandelen på Østlandet har vært nedstengt siden januar, og fikk nylig muligheten til å åpne igjen i takt med fallende smittetrykk.
Power har hatt 40 prosent av butikkmassen stengt i perioden, og har nærmest blitt en heldigital bedrift, hvor de ansatte har solgt gjennom chat, og varene er solgt gjennom «klikk og hent».
– De ansatte har utført 100.000 chatter fra januar til mai. Vi har nesten blitt et teknologiselskap, sier Nilsen.
Han sier selskapets soliditet og vekst har gjort at de tok valget om å ikke permittere noen ansatte til tross for nedstengingen.
– I min type jobb, når det går litt dårlig, så ser man etter muligheter for å spare. Jeg kunne spart to millioner i uken på å permittere, men når selskapet går bra, tenker jeg at det er mye bedre å bruke de ressursene vi har andre steder i virksomheten. Selv med gitrene nede er vi lønnsomme, sier Power-sjefen.
Power Norges utviklingPower-sjefen mener det har vært snakk om butikkdød i norsk varehandel altfor lenge, og tror at pandemien fører til at folk husker hvor godt de liker de fysiske butikkene. Nilsen mener også at selskapet han selv leder ikke har fått nok skryt.
– Spesielt fra 2019, da alt av retail pekte ned, hadde vi vekst på en halv milliard. Det fikk vi lite eller ingen kred for, sier han og legger til at han «river seg i håret» når folk snakker om butikkdød.
– Men pandemien har jo styrket posisjonen for dem som driver med netthandel. Kan ikke det bli utfordrende for mange av de fysiske butikkene fremover?
– Jeg føler jeg har blitt talsperson for at den fysiske butikken ikke på noen som helst måte er død. De veldrevne kjedene og butikkene vil komme styrket ut av krisen. Folk har savnet butikker.
For Power er rundt 20 prosent av omsetningen på 6,5 milliarder rent nettsalg, men Nilsen sier at selv under pandemien har veksten til «klikk og hent» vært større enn den rene netthandelsveksten.
Fra hjemmekontor til oppussing
Nilsen vil ikke si noe om hvordan resultatene ser ut for 2021, men sier de så langt klarer å forsvare de sterke resultatene fra 2020.
Resultatene for elektronikkonsernet Power International, som har butikker i hele Norden, er ikke klare ennå
Power-toppen sier de traff blink på mange av konsumenttrendene gjennom fjoråret.
– Først skulle folk ha hjemmekontorutstyr, deretter skulle folk lage mat hjemme og etterspørselen etter hvitevarer økte voldsomt. Så kom sommeren og folk skulle pusse opp, og vi solgte pizzaovner og kjøkken.
I dag har kjeden 126 butikker i Norge, og Nilsen tror det er plass til totalt 150 på landsbasis.