Huseierne mener DNBs bankoppkjøp må stanses

– Alle norske bankkunder vil tape, mener generalsekretær Morten Andreas Meyer. Men eksperter tipper myndighetene gir grønt lys.

Morten Andreas Meyer.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Sjefen i landets største forbrukerorganisasjon for boligeiere kommer med en sterk advarsel mot å tillate at DNB kjøper Sbanken for 11,1 milliarder kroner.

– DNBs oppkjøp av Sbanken vil svekke konkurransen og er virkelig dårlig nytt for alle landets bankkunder. Derfor bør Konkurransetilsynet stoppe oppkjøpet, skriver Meyer i et innlegg publisert i Dagens Næringsliv.

Sbankens lave markedsandel gjør at DNB trolig får grønt lys av konkurransemyndighetene, mener eksperter NTB har snakket med. NHH-professor Karin S. Thorburn viser til at Sbankens markedsandel innen boliglån kun er på rundt tre prosent.

Les også

Historien om Sbanken: «Ingen marmor, ingen banksjefer, ingen skranker eller filialer»

– Alle kan øke prisene sine

Men Huseierne-sjefen fremholder at Sbanken har utfordret Norges største bank på både renter, gebyrer og brukervennlige tjenester helt siden etableringen – og er bekymret for konsekvensene dersom DNB nå får lov til å «kjøpe opp sin mest brysomme konkurrent».

Selv mener han en direkte konsekvens vil være at Sbankens kunder «umiddelbart etter overtagelsen får høyere priser». Han varsler at oppkjøpet også vil gi et generelt prisløft i lavpris-banksegmentet.

– På denne måten vil alle norske bankkunder tape dersom myndighetene godkjenner DNBs oppkjøp, skriver Meyer.

E24 har vært i kontakt med DNB, som ikke ønsker å kommentere saken.

Huseierne-sjefen får følge av økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim, som mener oppkjøpet vil være «udelt negativt for konkurransen» i det norske bankmarkedet.

Før helgen skrev E24 at Sbanken-kunder har startet opprør: De planlegger å hamstre aksjer for å forhindre at DNB sikrer seg 90 prosents eierandel, som er nødvendig for å ta kontroll over hele Sbanken.

Dette vil imidlertid kreve mye kapital.

Les også

Sbanken-kunder starter opprør for å stoppe DNB-oppkjøp

Tilsynet kan gjøre rente-vurdering

Det er uansett ikke gitt at Konkurransetilsynet vil gi sitt godkjentstempel, sier analytikere til E24.

Selv fremholder Konkurransetilsynet at det ved slike bankfusjoner er «naturlig å gjøre en vurdering på om det kan bli høyere renter».

Tilsynet skal nå ha et møte med Sbanken og DNB.

– Det vi ser etter er om dette vil skade konkurransen, dersom det gjør det har vi anledning til å stanse oppkjøpet, sa avdelingsdirkutør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet til E24 før helgen.

Publisert: