Stordalen gikk inn med 165 mill. i kriseåret: Kunderas for Ving Norge

Petter Stordalen og oppkjøpsfondene Altor og TDR hostet opp 413 millioner kroner til Ving Norge, bare dager etter landet stengte ned i 2020.

Petter Stordalen kjøpte 40 prosent av Ving i 2019, sammen med oppkjøpsfondene Altor og TDR
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Bare 120.000 kunder reiste med Ving i regnskapsåret da pandemien traff, en nedgang på 70 prosent sammenlignet med året før.

Det viser Ving Norges årsregnskap for 2019/2020. Selskapet har avvikende regnskapsår, og regnskapet gjelder perioden fra oktober 2019 til september 2020.

Selskapet solgte for bare 1,3 milliarder kroner i denne perioden – en solid nedgang fra 3,3 milliarder året før. Resultatet fra driften gikk 50 millioner kroner i minus

«Covid-19 situasjonen forverret seg raskt og i midten av mars hvor UDs reiseråd ble innført, besluttet konsernet å stoppe all virksomhet og å hente hjem alle gjestene fra reisemålene», skriver selskapet i årsberetningen for 2019/2020

Ving skriver at de ikke hadde noen trafikk i perioden fra 14. mars til slutten av september 2020.

Ving Norge er Norges største reisearrangør, og selger pakkereiser og charterflyginger til det norske markedet. Selskapet anslår i sin årsrapport at de har en andel av 45,6 prosent av chartermarkedet. Ving Norge er det norske datterselskapet av svenske Nordic Leisure Travel Group.

Les også

Nordic Choice har fått 327 millioner i støtte fra staten for tapene i 2020: Håper på overskudd i 2022

Spyttet inn millioner midt i krisen

De største eierne av morselskapet Nordic Leisure Travel Group er Petter Stordalens Strawberry Equities, oppkjøpsfondene Altor og TDR Capital.

De tre eierne tok over reiselivskonsernet i 2019, da Thomas Cook gikk konkurs. De nordiske virksomhetene ble da kjøpt opp og videreført. Flyselskapet endret navn til Sunclass Airlines.

Egenkapitalen var etter konkursen tapt, og de nye eierne spyttet inn 413 millioner kroner 19. mars 2020. Dette var på høyden av krisen, og bare dager etter at de stoppet driften.

Altor og Strawberry Equities eier 40 prosent hver av morselskapet Nordic Leisure Travel Group, noe som utgjør 165 millioner kroner hver av kronerullingen på 413 millioner. TDR Capital eier 20 prosent, noe som utgjør 83 millioner.

Etter å ha rekapitalisert den tapte egenkapitalen og et negativt årsresultat på 46 millioner, satt selskapet igjen med 99 millioner i egenkapital ved utgangen av september i fjor.

Det var konkursen i Thomas Cook som åpnet døren for Petter Stordalen og oppkjøpsfondene Altor og TDR som eiere av Ving. Konkursen gjorde også at det var umulig for Ving å få kompensasjon fra staten.

Fikk ikke kompensasjon

Ving Norge oppgir i årsberetningen sin at de ikke kunne delta i kompensasjonsordningen som andre selskaper, som Stordalens hotellkonsern Nordic Choice har tatt del i. Det er fordi Ving hadde et negativt resultat i forrige regnskapsår på grunn av konkursen i Thomas Cook.

Ving mottok derimot et tilskudd på 8 millioner kroner og et lån på 101 millioner kroner fra Innovasjon Norge som de brukte til å dekke til å dekke noen av refusjonene til kundene for bookinger som ble kansellert i starten av pandemien i Norge.

Selskapet permitterte en rekke ansatte i selskapet, og 24 årsverk forsvant fra selskapet i regnskapsåret 2019/2020, sammenlignet med året før.

Publisert: