Oljeministeren deler ut årets lisenser: 30 oljeselskaper tilbys 61 nye lisenser

Regjeringer setter ikke rekord i 2021, men deler likevel ut raust med oljelisenser i den årlige runden på norsk sokkel. Lundin stikker av med flest lisenser, mens Vår Energi gjør rent «operatør-bord» i Barentshavet.

Olje- og energiminister Tina Bru avbildet i desember i forbindelse med godkjenningen av Valhall HOD-prosjektet til Aker BP. Hun er avbildet med inspeksjonsroboten Spot som skal brukes av samme oljeselskap.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Nå skal jeg ikke holde dere på pinebenken lenger, sa olje- og energiminister Tina Bru (H) da hun nærmet seg slutten av det digitale innlegget sitt på det årlige Oljeindustripolitisk Seminar tirsdag.

Etter at hun hadde snakket om norsk oljepolitikk, behovet for norsk olje og gass i mange tiår fremover og lovet å fortsette en forutsigbar politikk, kom hun nemlig det mange hadde ventet på: Lisensene.

Regjeringens offensive lisenstildeling hvert år har blitt tatt positivt mot av næringen, men har årlig fått kraftig kritikk av miljøbevegelsen – noe den også gjør i år.

Tina Bru fortalte at regjeringen tilbyr 61 lisenser til 30 oljeselskaper på norsk sokkel i TFO 2020 (Tildeling i forhåndsdefinerte områder) – den årlige lisensordningen i allerede åpnede områder av norsk sokkel.

  • Av de 30 selskapene er det 18 som tilbys operatørskap i en eller flere lisenser.
  • De 61 lisensene fordeler seg over 34 i Nordsjøen, 24 i Norskehavet og 3 i Barentshavet.
  • Det er Lundin Energy som tilbys flest lisenser, mens Equinor tilbys flest operatørskap (rollen som leder i lisensen)

PS! Se listen over alle selskapene som blir tilbudt lisenser nederst i saken.

Slår ikke rekorden fra 2019

Det er første gang Tina Bru deler ut oljelisenser i TFO-runden, som er en av de to ordningene for lisenstildeling på norsk sokkel (se faktaboks lenger ned).

I TFO 2019 for ett år siden var det Sylvi Listhaug som ga 28 oljeselskap tilbud om eierandel i totalt 69 lisenser. Det var færre enn TFO 2018-runden, da man satte tildelingsrekord med 83 lisenser.

– Årets tildeling er en av de større tildelingene etter at ordningen ble startet i 2003, fortsetter Bru.

Lisensrunden ble sendt på høring i mars, utlyst i juni og søknadsfristen var i september.

– Jeg er veldig glad for den interesse næringen fremdeles viser på hele norsk sokkel og at næringen fremdeles har tro på nye funn (...) Skal vi klare å opprettholde aktivitet, arbeidsplasser og lønnsomhet på sokkelen er vi helt avhengig av en aktiv letepolitikk, sier stortingsrepresentant Terje Halleland fra Frp til E24.

– Også i annerledesåret 2020 ser vi et høyt antall utvinningstillatelser i tildelingsrunden. Det bidrar til å holde aktivitetsnivået oppe, og er viktig for å sikre fremtidige arbeidsplasser og inntekter, sier Anniken Hauglie, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

Miljøbevegelsen reagerer

– Det er 11 dager siden klimameldingen kom, og dagens tildeling viser nøyaktig hva som er det store problemet i klimapolitikken i Norge: den har ingen styring over oljepolitikken, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, i en uttalelse.

Ask Lundberg mener problemer er at regjeringen «fortsetter å binde» Norge opp til oljeproduksjon. Naturvernforbundet peker på at det kan gå inntil to tiår fra en lisens tildeles til produksjon er i gang.

Det betyr at man er rundt år 2040 – ti år etter at Norge skal ha halvert sine klimagassutslipp og ti år før en rekke land har sagt de skal ha null utslipp.

Dette gjelder også oljenæringen selv, som har sagt de vil ned mot null utslipp fra produksjon i 2050 på norsk sokkel – et mål som ikke medregner utslippene fra brenning av olje og gass.

Naturvernforbundet reagerer også på at lisenser tildeles i Barentshavet.

– Det er svært skuffende at regjeringen nok en gang overser faglige råd og truer et sårbart økosystem og vårt felles matfat, forklarer Lundberg. 

Det er ikke bare Ask Lundberg som reagerer:

– Her går man nærmere land i Finnmark enn noensinne før, sier Frederic Hauge, leder av Bellona til E24 om de to lisensene som er delt ut sør for Goliat og Snøhvit, i retning Hammerfest.

Han mener også regjeringen «omringer» Nordland VI-området med sin lisenstildeling, området som så langt har blitt unntatt oljeaktivitet som en del av den politiske enigheten om å ikke konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja inntil videre.

Frode Pleym, leder av Greenpeace Norge, vil avvikle hele TFO-ordningen:

– Det er ikke noe nytt at Olje- og energidepartementet gjør knefall for oljen. Men i dag torpederer altså Tina Bru regjeringens egen nylig lanserte klimasatsing. Jeg måtte gni meg i øynene for å tro at det var sant, sier Pleym.

Les også

Vil samle kraft og olje for første gang: Tina Bru ber om innspill til ny energimelding

Les også

Equinor-topp Torger Rød blir ny konsernsjef i Vår Energi

Lundin stikker av med seieren

Noe overraskende er det oljeselskapet Lundin Energy som tilbys flest lisenser. Det er snakk om 19 lisenser og 7 operatørskap.

Ifølge Lundin selv har de aldri mottatt så mange lisenser i en runde før:

– Først og fremst er vi både stolt og glad over at myndighetene viser oss den tilliten det er å bli tildelt andeler i lisenser på norsk sokkel. Men vi mener det også sier en del om Lundin som selskap, sier Kristin Færøvik, administrerende direktør i Lundin Energy Norway, i en uttalelse.

– Vi har kompetanse, kapasitet og ikke minst vilje til å utforske i det arealet vi nå får tilgang til, sier hun videre og legger til at tildelingen samsvarer godt med hva de søkte om.

Lundin sitter nå på totalt 101 lisenser på norsk sokkel etter tildelingen og selskapet har syv kjerneområder på sokkelen som det satses på, peker letedirektør Per Øyvind Seljebotn.

– Vårt mål er å ha en leteportefølje med god balanse mellom leteprospekter nært eksisterende funn og infrastruktur, og prospekter i mindre utforskede områder, sier Seljebotn.

– Det er større sannsynlighet for å gjøre funn i de kjente områdene, men for å gjøre store funn må man tørre å satse i mindre kjent terreng. Dagens tildeling gir oss rom for å gjøre begge deler, sier han videre.

Lundin Energy har eksistert i under 20 år, men har likevel en rekke store funn på norsk sokkel, inkludert Johan Sverdrup, Edvard Grieg og Alta/Gohta. Selskapet er blant dem som satser tungt på leting og som fortsatt tror det er mulig å gjøre store funn i Barentshavet.

Equinor på andre plass

Etter Lundin følger Norges største selskap, og oljeselskap, Equinor på listen over dem som tilbys lisensen. Equinor tilbys 17 lisenser og 10 operatørskap.

Deretter følger Wintershall DEA med 16 lisenser og 4 operatørskap.

– Jeg gleder meg til å forvalte lisensene som nå tilbys, sa Kjetil Hove, den nyutnevnte konserndirektøren for norsk sokkel i Equinor, da han talte etter statsråden på seminaret.

– Vi håper selvfølgelig å gjøre et nytt Johan Sverdrup, men mindre funn er selvfølgelig også spennende, fortsatte Hove, med referanse til det gigantiske funnet som ble oppdaget av Lundin og bygget ut av Equinor.

Hove var klar på at Equinor vil fortsette å bore 20 til 30 brønner på norsk sokkel årlig fremover, i håp om å både gjøre funn nær eksisterende felt og funn, og gjøre funn i nye og mer uutforskede områder.

– Vi forventer en vekst i produksjonen på norsk sokkel de neste fem årene, men vi må gjøre flere funn, sa Hove.

Les også

Equinor får ny gigantkontrakt på havvind i New York

Vår Energi gjør rent bord i Barentshavet

Norsk sokkel er delt inn i tre store regioner og i denne lisensrunden var det bare tre lisenser som ble tildelt i Barentshavet – den nordligste og nyeste delen av norsk sokkel.

Per i dag finnes det kun et oljefelt (Goliat) og et gassfelt (Snøhvit) i produksjon, mens ytterligere et felt er under utbygging (Johan Castberg) og et er under planlegging (Wisting).

I lisensrunden blir det tilbudt tre lisenser i Barentshavet, og Vår Energi tilbys operatørskap på alle sammen.

– Vi har hatt en langsiktig satsing i Barentshavet og den satsingen fortsetter. Vi ser frem til å fortsette med operatørskapet i samarbeid med Lundin, Wintershall og Petoro, sier Andreas Wulff, kommunikasjonsdirektør i Vår Energi.

– Vi jobber målrettet med å videreutvikle Goliat og utnytte infrastrukturen som feltet utgjør, sier han videre.

Selskapet fikk de lisensene de ønsket seg, opplyser de til E24. Totalt er det snakk om 10 lisenser og 5 operatørskap. De siste to operatørskapene er tilbudt i Nordsjøen.

– Vi er fornøyd med resultatene. Disse nye lisensene fortsetter å styrke Vår Energis posisjon, både rundt nøkkelhuber og i andre attraktive områder, og det bekrefter vår strategi og satsing på leting på norsk sokkel, sier konsernsjef Kristin Kragseth i Vår Energi i en uttalelse.

Publisert: