Lånetapene faller i Bank Norwegian

Banken setter av mindre til utlånstap i tredje kvartal, mens inntektene holdt seg stabile.

Konsernsjef Tine Wollebekk i Norwegian Finans Holding, selskapet som eier Bank Norwegian.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Norwegian Finans Holding, selskapet som eier Bank Norwegian, setter av 366 millioner kroner til utlånstap i tredje kvartal, viser kvartalsrapporten onsdag.

Det er ned fra tapsavsetningen på 413 millioner kroner i tredje kvartal i fjor.

Tjente 679 millioner

Forbrukslånsbanken hadde et resultat før skatt på 679 millioner kroner i kvartalet, mot et resultat på 687 millioner i tilsvarende kvartal i fjor.

Samtidig var inntektene fra utlån stabile. Netto renteinntekter endte på 1,5 milliarder kroner, omtrent likt som i tredje kvartal i fjor.

Ifølge Bank Norwegian ble resultatet tynget av valutaeffekter og høyere markedsføringskostnader, men dette ble motvirket av lavere avsetninger til lånetap.

Bank Norwegian har satt av mer til tap på grunn av coronakrisen i år, men avsetningene har blitt redusert siden uroen var på det verste i vår.

Tapsavsetningen siden årsskiftet er på 1,4 milliarder kroner, mens de var på 1,2 milliarder på samme tid i fjor.

Bankens hadde 44,9 milliarder i utlån i kvartalet, fordelt på 32,3 milliarder i forbrukslån og 12,6 milliarder i kredittkortlån.

Ny rekord i misligholdte forbrukslån: – Korthuset faller sammen

Vil ekspandere

Bank Norwegian gir også en oppdatering på planene om ekspansjon i Europa.

Banken startet prosessen på det som skulle bli et europeisk bankeventyr i fjor, men varslet i juni at var planene utsatt på grunn av coronaviruset.

Konsernsjef Tine Wollebekk skriver nå i kvartalsrapporten at ekspansjonen i Europa vil starte i 2021. Målet er å etablere virksomhet i et eller to land innen utgangen av 2021, skriver Wollebekk.

I kvartalspresentasjonen peker Bank Norwegian på Tyskland og Spania som de mest aktuelle markedene å gå inn i, men også Østerrike og Nederland er ført opp på listen over mulige land.

Norwegian Finans Holding

Har tøylet lånegaloppen

Forbrukslånsbankenes høye renter gjør at de tjener langt mer på sine utlån enn tradisjonelle banker.

Etter flere år med kraftig vekst i forbrukslån har situasjonen snudd, i kjølvannet av at tilsynsmyndighetene har tatt flere grep for å tøyle veksten i usikret kreditt.

Krav til blant annet betjeningsevne, gjeld i forhold til inntekt og avdragsbetaling har blitt fastsatt i en forskrift, mens gjeldsregistrene som ble innført i fjor inneholder informasjon om nordmenns forbruksgjeld, og skal sørge for å hindre forbrukslån til allerede gjeldstyngede personer som ikke tåler enda mer lån.

Ifølge Finanstilsynet falt utlånene i det norske forbrukslånsmarkedet med 14 prosent i løpet av året frem til juni.

Derimot har det vært en kraftig økning i misligholdte lån. I de norske bankene som driver med forbrukslån var nesten 20 prosent av utlånene misligholdt etter første halvår, ifølge tilsynet.

Publisert: