Equinor selger Bakken-feltet i USA for 7,6 milliarder: Etterlater nytt tap på vei ut døren

Skiferfeltet Bakken i Nord-Dakota i USA har fått mye av skylden for Equinors tap på 200 milliarder kroner i landet. Nå har selskapet valgt å selge feltet, og selskapet sitter igjen med 16 øre på hver krone investert, anslår analytiker.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Bakken-feltet selges til Grayson Mill Energy for et samlet vederlag på rundt 900 millioner dollar, tilsvarende 7,6 milliarder kroner.

– Equinor optimaliserer sin olje- og gassportefølje for å styrke selskapets lønnsomhet og gjøre det mer robust for fremtiden. Ved å selge våre eierandeler i Bakken-feltet realiserer vi inntekter som kan anvendes på mer konkurransedyktige eiendeler i vår portefølje, og dermed skape høyere verdi for våre aksjonærer, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor.

Nyheten kommer i forbindelse med selskapets resultat for fjerde kvartal.

Der skriver selskapet ned verdier for 1,3 milliarder dollar netto, i tillegg til de 0,98 milliarder dollarene i tap i Tanzania som ble varslet i forkant.

Av de 1,3 milliardene kom 369 millioner dollar (eller 3,13 milliarder kroner) av tapet i kvartalet fra nedskrivninger i den amerikanske virksomheten, «hovedsakelig knyttet til en Equinor-operert ukonvensjonell eiendel» som man forventer solgt i 2021.

Equinor bekrefter overfor E24 at det er snakk om Bakken-feltet.

– Omklassifiseringen av Bakken til en eiendel for salg fører til en nedskrivning på rundt 300 millioner dollar, sa konsernsjef Anders Opedal under kvartalspresentasjonen.

Selv om Equinor altså får inn 7,6 milliarder kroner fra salget, etterlater Bakken-investeringen seg nok et tap på vei ut døren.

Equinor vil øke utbyttet: Samtidig kuttes investeringene

– Underbygger de enorme utfordringene

I tillegg til at Bakken nå står for mesteparten av USA-tapet i kvartalet på 3,13 milliarder kroner, sørget Bakken også for et tap i tredje kvartal tilsvarende 11 milliarder kroner.

Dette kommer på toppen av tidligere tap på investeringen.

Sparebank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen skriver i en oppdatering at Bakken-feltet ble kjøpt i 2011 for 4,4 milliarder dollar.

«Siden den gang anslår vi at 5,0 milliarder dollar har blitt investert i Bakken. Salgsprisen på 0,9 milliarder dollar tilsvarer rundt 10 prosent av investert kapital», skriver Sveen-Nilsen.

Etter å ha justert for løpende inntjening på 4,0 milliarder etter driftskostnader, så kommer analytikerne til at Equinor har solgt Bakken for 16 prosent av det selskapet har investert.

«Dette underbygger de enorme utfordringene for Equinors landbaserte virksomhet i USA», skriver Sveen-Nilsen.

PS! Samlet sett leverer Equinor et justert resultat før skatt på 756 millioner dollar, ned fra 3,55 milliarder dollar året før. Samtidig vil Equinor øke utbytte for andre kvartal på rad.

Bakgrunn om USA-tapene: – Styret sa ja der vi skulle sagt nei

Varslet opprydning utenlands

Bakken-salget inkluderer alt egenoperert og partneroperert areal, og andeler i tilhørende midstrømsaktiviteter i Bakken.

Bokført produksjon fra disse eiendelene i fjerde kvartal var 48.000 fat oljeekvivalenter per dag. I tillegg vil Equinors tradingavdeling inngå en kontrakt med Grayson Mill Energy om kjøp av råolje.

Oljekjempens sjef for den internasjonale olje- og gassvirksomheten, Al Cook, har tidligere uttalt at det skulle ryddes opp utenlands.

– Dagens annonsering om at vi går ut av Bakken-feltet er et viktig steg i denne prosessen. Vi har samarbeidet tett med Grayson Mill Energy om å bevare arbeidsplasser og sørge for overføring av ekspertise på best mulig måte, sier Cook i meldingen.

Alle feltansatte og et betydelig antall av støttefunksjonene som jobber på feltet vil ha mulighet til å bli overført til den nye eieren.

Solid resultatfall for Equinor

Analytiker: – Spørsmål om gass i Tanzania skal selges

Da konsernsjef Opedal i november valgte å endre konsernstrukturen og ansette Cook, sa ABG Sundal Collier-analytiker John Olaisen at han trodde selskapet kunne komme til å selge eierandeler flere steder.

– Det blir spennende å se hva som kommer på salgslista hans, for eksempel om amerikanske eiendeler på land og til havs skal selges. Et annet spørsmål er om gass i Tanzania skal selges. Jeg tipper det, sier Olaisen.

– Hva med Aserbajdsjan og Angola? Det blir også interessant å se. Jeg tror at offshore Argentina, Brasil og Canada fortsatt kan bli satsingsområder for Equinor, sier han.

Nå skal det ryddes opp utenlands: Equinor-topp varsler kraftige grepHer skal Equinor satse utenlands: – Vi har nok gode prosjekter til å forsvare noe vekst
Publisert: