Slik rammer buss-streiken

Ingen by- og regionbusser kjører i Oslo og tidligere Akershus. Også buss for tog og skolebusser vil bli berørt.

Alle Ruters busser står stille fra søndag morgen.
 • Hilde Lundgaard - Aftenposten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

3800 bussjåfører ble tatt ut i streik fra klokken 0600 søndag morgen. Streiken omfatter bussene i Oslo og Viken, det vil si de tidligere fylkene Akershus, Buskerud og Østfold.

Ruter står for busstrafikken i Oslo og tidligere Akershus. Her står samtlige busser nå parkert. Selv om T-bane og trikker ikke er rammet, legger selskapet ikke skjul på at reisesituasjonen fra og med i morgen tidlig vil bli svært krevende.

– Vi oppfordrer trafikantene til å ikke reise mens streiken pågår. Vi er redde for at belastningen på trikk og T-bane blir for stor, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen. Han minner om at presset på kollektivtrafikken allerede er stort på grunn av pandemien.

– Nå blir det enda viktigere å holde avstand, sier han, og understreker at det ikke er aktuelt å sette inn ekstramateriell under en lovlig streik.

Brudd i bussjåfør-forhandlingene

Fulle tog

Vys bussjåfører er også omfattet av streiken. I Østfold er det Vys sjåfører som kjører for Østfold kollektivtrafikk. Det vil si at rutebussene i Østfold også stopper opp. Det samme gjelder skoletransporten i Oslo og hele Viken. I tillegg blir Vys buss for togtilbud, mellom Ski og Oslo rammet.

For Vy tog vil en streik også berøre Østfoldbanen, Hovedbanen og Drammenbanen, hvor det søndag formiddag er arbeider og dermed alternativ transport, skriver Vy på sine nettsider.

Også VY frykter at belastningen på togene kan bli problematisk i rushtrafikken. Selskapet kjører allerede med alt tilgjengelig materiell og har ikke flere tog å sette inn.

– Vi vet ikke hvor mange som vil endre reisevaner under streiken. Men vi oppfordrer folk å vurdere om det er nødvendig å reise, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby. Også han minner om at smittevernreglene må overholdes.

– Det er bedre å sitte skulder ved skulder enn å stå tett i midtgangen, sier Lundeby.

Noen skolebusser vil gå

Skoleskyss og spesialskyss (med minibuss og taxi) er i noe grad berørt. De ulike områdene og tjenestene vil i ulik grad bli opprettholdt.

I det tidligere Buskerud, opplyser Brakar at samtlige busslinjer med unntak av linjen Hiåsskogen – Prestfoss står. Flere skoleruter vil også kjøre som normalt.

Dersom konflikten fortsetter og trappes opp kan nesten 12.000 bussjåfører tas ut i streik over hele landet.

Publisert
 1. Buss
 2. Streik
 3. Kollektivtrafikk
 4. Ruter
BT anbefaler

– Hadde vi våknet noen minutter senere, ville vi vært ferdig

Tolv personer ble evakuert. Ingen er alvorlig skadet eller savnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Hyller Branns cuphelt: – Han er for god til å sitte på benken

 2. – Jeg finner ingen som ikke gjorde en god kamp i dag

 3. TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

 4. Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

 5. Slik får de strandsonen til å fremstå privat. Her kan du gå og ikke gå i sommer.

 6. Dette gjer du om du trur du har korona