Statsminister François Fillon la mandag fram planene som blant annet innebærer et kutt på 500 millioner euro (3.874 millioner kroner) i neste års statsbudsjett.

— Tiden er kommet for å tilpasse Frankrikes innsats. Sammen med presidenten har vi kun ett mål: Å beskytte det franske folk fra de alvorlige problemene som mange europeiske land nå opplever, sa Fillon på en pressekonferanse i Paris.

Han viste til at underskudd og gjeld utgjør en alvorlig trussel mot folks levebrød.

— Å gå konkurs er ikke lenger et abstrakt begrep. Vår finansielle, økonomiske og sosiale suverenitet krever langvarig kollektiv innsats og også noen oppofrelser, sa Fillon, som varsler både budsjettkutt og høyere skatter.

Kuttene skal også bidra til at Frankrike ikke risikerer å få nedgradert sin kredittverdighet.

Ett av regjeringens sparetiltak er å fremskynde en pensjonsreform fra 2018 til 2017. Da vil pensjonsalderen øke fra 60 til 62 år.

Merverdiavgiften på varer og tjenester skal dessuten heves fra 5,5 til 7 prosent, men med visse unntak, som for eksempel på mat.

Større selskaper vil også måtte regne med høyere skatt.

— Vårt land må ikke havne i en situasjon der politikken bestemmes av andre. Jeg ønsker å fortelle det franske folk at jobben vi gjør med budsjettet i dag, er et valg vi gjør for landet og for kommende generasjoner, sa Fillon. (©NTB)