Bergens nye hovedkontor

Fra i morgen styres det verdensledende fiskefôrkonsernet EWOS fra Bergen. - Laksehovedstaden er viktig for oss og et globalt hovedkontor er viktig for Bergen, sier toppsjef Einar Wathne.

Publisert Publisert

VERDENSSJEF: Einar Wathne blir fra i morgen konsernsjef for EWOS globalt. Dermed styrker Bergen sin posisjon som knutepunkt for dem som driver fiskeoppdrett verden over. Foto: Ørjan Deisz

  • Tor Arne Fanghol
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I sommer solgte statlige Cermaq verdens største laksefôrselskap til investeringsfondene Altor og Bain Capital. Altor har base i Sverige, mens Bain hører hjemme i USA. I dag ble den endelige avtalen gjort effektiv. Fra i morgen er EWOS et eget konsern.

Flere ansatte

— Det er ikke hver dag en by får et globalt hovedkontor for en bedrift med over 10 milliarder i omsetning. Det vil bety mye for Bergen ved at byen befester posisjonen som marin hovedstad. I tillegg vil det bli flere spennende arbeidsplasser, og ikke minst betyr etableringen en ytterligere styrking av nettverket mellom næringsliv, fagmyndigheter, lokale myndigheter og forskningsmiljøene, forklarer Einar Wathne.

Tidligere var EWOS et forretningsområde i statseide Cermaq med Watne som sjef.

— Nå er vi helt på egen kjøl. Det innebærer at vi må styrke staben med flere ansatte særlig innenfor økonomi og finans, funksjoner som Cermaq tidligere tok seg av, sier Einar Watne. Fra i morgen styres fôrgiganten fra kontorene på Tollbodkaien. Tidligere i år mistet byen Rieber-konsernets hovedkontor som lå på sørsiden av Nordnes til en pris på 6,1 milliarder kroner. EWOS ble i sommer verdsatt til 6,5 milliarder kroner.

Bergen viktig

Einar Wathne blir nå CEO (Chief Executive Officer) i hele konsernet. Han er tydelig stolt og sverger til selskapets slagord om at «kunnskap gjør forskjellen».

— Vi er svært motiverte med tanke på at vi har fått nye eiere og skal i gang med en ny strategi. Det er flott å ha så kompetente eiere som Altor og Bain på laget. De er klare på at den tunge satsingen på forskning som grunnlag for vekst og utvikling vil de satse på videre, forteller Einar Wathne.

Etter det BT forstår vil den nye strategien kunne innebære utvidelse av markedsområdet for laksefôret i tillegg til at EWOS kan bevege seg inn på å lage fôr til andre arter enn laks.

— Altor kjenner den skandinaviske kulturen og Bain er sterke globalt. Det vil være viktig når vi skal vokse videre, sier Einar Wathne.

Han vil tilbake til å fortelle hvorfor selskapet velger å ligge med hovedkontoret i Vestlandets hovedstad.

— For det første er Bergen allerede etablert som marint senter. For oss handler det om nærhet til mange av de store kundene i tillegg til nærkontakt med viktige forskningsmiljøer. De er her alle sammen. I tillegg er det god tilgang på arbeidskraft innenfor alle de områdene vi etterspør. Vitenskapelig, administrativt og økonomisk, sier EWOS-sjefen.

Nye arter

Partner Hugo Maurstad i Altor bekrefter at fondet ser for seg at EWOS kan vokse ved å starte fôrproduksjon for nye arter av fisk.

— Det som skjer i Vietnam er en slik utvidelse. Vi har sterk tro på at EWOS med sin tunge satsing på forskning vil kunne vokse ved å satse på nye arter. Det vil bety at regioner som Syd-Europa og Asia kan bli interessante for selskapet.

- Hvor satse på EWOS?

— Fordi selskapet er i en bransje som vokser og er den beste av tre store aktører. Veksten er dels drevet av oppdrettsbransjen, i tillegg til det selskapet kan skape selv ved å gå inn i andre markeder enn i dag. Samtidig er teknologien en effektiv produksjon av et sunt protein. Derfor synes vi selskapet er interessant, sier Hugo Maurstad.

Fem land

EWOS-konsernet er i hovedsak en leverandør av laksefôr verden over. Selskapet har virksomhet i Skottland, Chile, Canada og Vietnam utenom Norge. I Vietnam går forproduksjonen til fiskearten pangasius.

Her til lands har selskapet fabrikker i Florø, Halsa og på Bergneset i Troms. Totalt har konsernet 922 ansatte verden over med i underkant av 300 her til lands.

Publisert
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. 46 nye smittede siste døgn

  2. Her er dommen etter Branns festkamp

  3. Dordi likte ikke det hun fikk høre på butikken

  4. Aksjonistar vil ha elsparkesyklane vekk frå fortaua. Politiet åtvarar mot løysinga deira.

  5. Ingebrigtsen kunne glise for Branns sjeldne bragd

  6. Halvparten av covid-19-pasienter sliter med pusten tre måneder etter