Norske Skog har besluttet å selge papirfabrikken Follum til Viken Skog for 60 millioner kroner, skriver selskapet i en pressemelding. Det betyr at Norske Skog snur, etter at ledelsen tidligere har sagt nei til å selge anlegget.

— Vi er svært fornøyde med at Viken Skog nå vil ta over arbeidet med å skape ny aktivitet i området. Det har vært viktig for oss å finne en kjøper med ambisjoner for fremtiden, sier Norske Skog-direktør Sven Ombudstvedt.

Beslutningen kommer fire måneder etter at Norske Skog besluttet å legge ned papirfabrikken - og si opp de 356 ansatte. Papirproduksjonen ved Follum stanses fredag 30. mars.

Skal utvikle ny industri

Avtalen innebærer at Viken Skog skal utvikle det som omtales som en «ny, fremtidsorientert skogindustriklynge» på Follum.

— Vi ser for oss virksomhet mot sagbruk, bioenergi og muligens også cellulose og industri der fiberegenskapene er viktige, Viken Skog-direktør Ragnhild Borchgrevink til Aftenposten.no

- Hvor mange arbeidsplasser kan dette gi?

— Nå er alle sagt opp, og på kort sikt må vi uansett nedskalere virksomheten. I første omgang kan det dreie seg om å knytte enkelte til oss gjennom engasjement, men på lenger sikt er målet å skape en industri som vil gi langt flere arbeidsplasser enn gamle Follum, sier Borchgrevink

- Hva slags tidsperspektiv snakker vi om her?

— Jeg tror nok vi har sett store forandringer innen fem år, og innen ti år tror jeg vi har en fullt fungerende produksjon i en ny industriklynge, sier hun.

Får ikke drive papirproduksjon

Viken Skog har tidligere forhandlet med Norske Skog for å få overtatt anlegget i sin helhet, med både arbeidsplassene og den eksisterende produksjonen.

Dette ville ikke Norske Skog godta, og begrunnet dette med konkurransesituasjonen, som de mente var krevende nok fra før.

— Vi trenger ikke flere konkurrenter og mer papir i markedet. Vi trenger færre konkurrenter og mindre papir i markedet. Fortsatt drift ved Follum med en annen eier vil gjøre situasjonen vanskeligere for våre fabrikker Trøndelag og Østfold, sa Sven Ombudstvedt den gang.

Den nye avtalen innebærer derfor at Viken Skog ikke får drive papirproduksjon ved anlegget.

— Vi vil ikke drive produksjon innen Norske Skogs segment, og papirmaskinene vil bli demontert, sier Borchgrevink.

Salget vil gi Norske Skog en regnskapsmessig gevint på rundt 30 millioner kroner. Den formelle overtakelsen vil skje i løpet av andre kvartal, opplyser selskapet.

Selger virksomheten i Chile

Norske Skog har mandag også besluttet å selge sin avispapirfabrikk i Chile, som produserer rundt 125.000 tonn papir i året, for 56 millioner dollar (322 millioner kroner).

Kjøper er et konsortium av chilenske investorer, opplyser selskapet.

— Salget er en del av vår strategi om å forbedre Norske Skogs kontantstrøm og finansielle situasjon. Vi er veldig fornøyd med å selge den chilenske virksomheten til en industriell aktør som har langsiktige planer for fabrikken, sier Sven Ombudstvedt.