Apple skal utbetale et utbytte på 2,65 dollar per aksje hvert kvartal og bruke 10 milliarder dollar på å kjøpe tilbake en større andel av sine ene aksjer, bekrefter selskapets toppsjef Tim Cook i en pressemelding.

Apple har opplevd en enorm økning i markedsverdien de siste årene, og selskapet har nå passert 545 milliarder dollar. Det gjør selskapet til verdens største målt i børsverdi.

Enorm pengesekk

Apple-suksessen har ført til at selskapet har opparbeidet seg en enorm pengebeholdning. Siden 1995 har Apple hatt et prinsipp om å ikke dele ut utbytte til sine aksjonærer.

Det har ført til at selskapet nå har en pengesekk som inneholder over 97 milliarder dollar, eller rundt 560 milliarder kroner. Selskapet har lenge prioritert å bruke pengene de har tjent på å utvikle Apple-merkenavnet videre.

— Vi har brukt noen av våre penger på å gjøre gode investeringer i vår egen virksomhet gjennom økt forskning og produktutvikling, oppkjøp, nye butikker og utbygging av vår egen infrastruktur. Dere vil se mer av dette i fremtiden, sier Apple-sjef Tim Cook i selskapets pressemelding.

Han understreker at selskapet, selv med disse investeringene, fortsatt har en «solid krigskasse» for å drive Apple. Det gjør at selskapet nå kan ta seg råd til å betale utbytte og kjøpe tilbake egne aksjer.

Starter i tredje kvartal

Utbytteutbetalingen vil finne sted fra og med tredje kvartal, som starter 1. juli i år.

Programmet for å kjøpe tilbake aksjer skal starte 30. september, opplyser selskapet. Totalt regner de med å bruke 45 milliarder dollar, eller rundt 260 milliarder kroner, de neste tre årene.

Bare siden årsskiftet har Apple-aksjen steget med hele 45 prosent, drevet frem av et svært sterke økonomiske resultater og godt salg av både iPhoner, iPader og bærbare datamaskiner.

God investering

Apple-aksjen har med andre ord vært en svært lønnsom investering for aksjonærene. Aksjen har nå en verdi på 585 dollar.

Det er også godt nytt for det norske Oljefondet, som ved utgangen av 2011 eide Apple-aksjer for rundt 16 milliarder kroner. Det tilsvarer rundt 0,7 prosent av selskapets totale verdi.

I et år med mye turbulens i aksjemarkedene var Apple-investeringen målt i prosentvis økning den mest lønnsomme for fondet. Ett år før var de samme aksjene verdt rundt 12 milliarder kroner.

I følge E24 vil Oljefondet tjene rundt 100 millioner kroner på Apples første utbyttebetaling.