De lave rentene i euroområdet gjør at euroen svekker seg.Ikke siden 2003 har den europeiske fellesvalutaen vært svakere mot denamerikanske dollaren enn hva den er nå. I enkelte tilfeller kan man låne euro til negativ rente. Detvil si at man i prinsippet får betalt for å låne penger.

Vil fortsette

Spekulantene tar opp lån i euro og kjøper valuta der de kanplassere til en høyere rente. Det er dette som driver verdien av euroen ned.

– Dersom dagens situasjon i markedet opprettholdes er detsannsynlig at dette bare vil fortsette, sa AndrewCox, valutaanalytiker i Citygroup Inc, i slutten av forrige uke.

En euro koster i dag rundt 1,21amerikanske dollar, og man forventer at euroen vil være lav i verdi en godstund fremover.

– Svak euro er eneste vei

En depresierende Euro er gode nyheterfor de kriserammede eurolandene. Da øker konkurranseevnen mot resten av verdenog eksportinntektene vil kunne øke.

– En mye svakere euro er det enestesom kan redde valutaunionen, uttalte David Woo, sjef for valuta-divisjonen til Bankof America Merrill Lynch i New York for omtrent en uke siden.

Den norske kronen er på sitt sterkeste siden begynnelsen av2009 mot euroen. Én euro koster nå rundt 7.3 norske kroner.