Over to millioner nordmenn har nå registrert seg i Reservasjonsregisteret. Nesten alle har sagt nei til reklame via telefon og mobiltelefon. 90 prosent har sagt nei til å bli oppringt av frivillige organisasjoner.

56 prosent har reservert seg mot direkte adressert reklame i posten.

Mange klager

Forbrukerombudet fører tilsyn med reglene om telefonsalg. Det er ikke lov å ringe opp en forbruker som har reservert seg i Reservasjonsregisteret, men dette blir stadig brutt.

— Vi mottar en god del klager fra folk som forteller at de blir oppringt til tross for at de har reservert seg. Vi anbefaler at man registrerer telefonnummeret sitt i tillegg til navnet i registeret, slik at reservasjonen blir mer effektiv, sier jurist Nina Elise Dietzel i Forbrukerombudet.

Hvis du ennå ikke har reservert deg, kan du logge deg inn her med fødselsnummeret ditt og registere telefonnummeret. Du kan også ringe Brønnøysundregistrene på 75007500.

Dersom du likevel blir oppringt av selgere, er det dessverre ikke mye du kan gjøre - bortsett fra å klage direkte til selskapet og eventuelt varsle Forbrukerombudet.

Unntak fra forbudet

Forbrukerombudet minner om at det er to unntak fra regelen. Du kan bli kontaktet av et firma dersom du sier til dem at du vil bli oppringt eller dersom du har et eksisterende kundeforhold til firmaet.

Ombudet understreker at et slikt kundeforhold må basere seg på mer enn et engangskjøp, og du kan bare bli oppringt med tilbud om samme type vare eller tjeneste som kundeforholdet er basert på.

Forbrukerombudet har tidligere uttrykt bekymring over at mange blir kontaktet av selgere etter å ha deltatt i for eksempel en konkurranse på internett. Loven sier at en forbruker «uttrykkelig kan anmode» om å bli kontaktet til tross for reservasjonen.

— Vi mener at det å legge igjen telefonnummeret i en konkurranse på nettet ikke nødvendigvis vil regnes som en «uttrykkelig anmodning». Derimot er det mindre problematisk dersom du har besøkt nettsiden til for eksempel et forsikringsselskap og lagt igjen telefonnummeret ditt for å bli oppringt med et godt tilbud, sier Dietzel til Aftenposten.no.

Hun minner om at man også kan si fra direkte til det firmaet som ringer at du ikke ønsker flere samtaler fra dem. Det regnes som en fullverdig reservasjon.