— Tidlig i vinter var det så mye trekk i veggene at vi måtte gå med superundertøy inne. Nå gleder vi oss endelig til å få en totalbolig der vi kan kaste skjorta også når det er kaldt ute, sier huseier Ingvild Berg som i sitt nye hus på Holmenkollen har valgt å etterisolere samtlige av husets inne- og yttervegger.

For det å få en energibesparende og økonomiskeffektiv bolig står høyt i kurs hos det norske folk. Fra en topp i 2000 til i fjor sank dette forbruket med rundt 8,5 prosent.

Etter flere år med stigende forbruk peker nå pilen i stikk motsatt retning. Ikke siden 2004 har energiforbruket per innbygger vært lavere enn hva det er i dag viser tall fra SSB. Bare fra 2010 til 2011 forbrukte vi fem prosent mindre strøm per forbruker.

Hovedgrunnen til det skyldes de energibesparende tiltakene mann og kone i alle Norges hus og hytter nå foretar seg.

Sammenhengen kan også trekkes til tallene Hovedorganisasjonen Virke presenterte mandag, der ferske tall viste at forbruksmønsteret til nordmenn har de seneste årene beveget seg mer fra forbruksvarer som sko og klær til møbler, bygg og bolig.

— Var aldri i tvil

Etterisolering, sparelamper og energieffektive løsninger er alle grep som har ført til at sitatet ”mange bekker små gjør en stor å” virkelig har kommet til sin rett.

Familien Berg Frantzen er ei heller noe unntak. Da familien på tre kjøpte den 50 år gamle villaen på Holmenkollen i fjor sommer sto den fullstendig uisolert med et ti centimeter tomt hulrom mellom vegg og yttervegg i den viten at man trodde at luft isolerte godt i gamle dager.

Familien fikk forespeilt en estimert årlig kostnad til oppvarming til cirka 50000 kroner. Etterisolering av hele huset var et soleklart valg.

— Vi var vel egentlig aldri i tvil om at vi ville gjøre dette. Når vi først skulle pusse opp hele huset var det nå eller aldri. I tillegg til at vi nå reduserer strømregningen betraktelig var komfortelementet også svært viktig for oss. Samtidig er det en investering i huset på alle mulige måter, sier far Kristian Frantzen før kona Ingvild tilføyer:

- Det skal bli godt å slutte å fyre for kråka, og i den etasjen vi allerede har etterisolert i merket vi forskjellen umiddelbart. Men først og fremst har vi valgt dette av økonomiske hensyn, sier Ingvild mens Kristian nikker anerkjennende.

Enorm isoleringspågang

Familien Berg Arntzen kan nå fyre for lut og kaldt vann og oppnå en tilsvarende oppvarmingseffekt sammenlignet med før boligen fikk etterisolert. Like fullt, jobben er bare halvferdig.

Utsikten fra andre etasjen med utsikt utover Oslofjorden er nydelig sett utenifra, men er i realiteten kun et iskaldt skall. Innvendig er etasjen fullstendig ribbet for alt av møbler, innredning og inventar.

En ulende lyd går gjennom rommet når isolatør Normamn Skrettingland sprøyter veggene fulle av den dyrebare massen. Isolasjonsfirmaene har kalenderen full i ukene fremover av kunder som ønsker å følge i de energibesparende fotsporene.

— Gevinsten er stor, og det er klart det har en enorm økonomisk effekt å få et hus etterisolert, sier den erfarne isolatøren i det isolasjonen tyter ut gjennom hullet i veggen.

Det er spesielt generasjonsskiftet som har ført til at man nå opplever en boom av husstander som vil etterisolere gamle hus.

— Vi har opplevd et jevnt tilsig på tjenestene våre, men spesielt i den senere tiden ser vi at nye generasjoner vil isolere grundig når de først skal restaurere boligen sin. Unge er kanskje mer bevisste på å spare fyringsutgifter, og vi opplever at når boligene går fra den ene generasjonen til den neste vil man gjerne etterisolerer der man har tomme vegger, sier Lasse Frogner, daglig leder i isolasjonsselskapet Frogner Isolering.

Selskapet har etterisolert boliger land og strand rundt siden 1959, og har etter hvert som ny kunnskap kommet frem spesialisert seg på å fylle isolasjon i tomme vegger.

Sparer inn investeringen på fire år

— Folk tenker at de trenger ikke betale mer for fyringer enn strengt tatt nødvendig. Hvor mye man sparer avhenger av flere forhold, men stort sett kan man si at kostnadene på etterisolering er spart inn på tre-fire år, sier Frogner før han eksemplifiserer:

— Et 100 kvm uisolert loft har en kostnadsramme på 7-8000 kroner dersom isoleringen er dårlig, sier Frogner.

Isolatør Skrettingland er i ferd med å gjøre seg ferdig i den ombygde villaen i Arnebråtveien i Holmenkollen. Nærmere 13 kubbikkmeter isolasjon er fylt inn i alle husets vegger. I morgen står et nytt oppdrag for tur.

Familien Berg Frantzen derimot kan fornøyd sette seg ned og gratulere seg selv med vel investerte penger.