Butikker i Oslo kjøper gull uten tillatelse. Under en razzia sist uke ble det funnet store mengder kontanter i flere gullbutikker.

Skatt øst ruller opp flere saker. I en av disse sakene, som Skatt øst har jobbet med i flere år, valgte innehaveren av en butikk å legge alle kortene på bordet. Han skal ha solgt gull svart for over 5,5 millioner kroner i firmaet som var registrert på kona. I en kjennelse hos byfogden i Oslo er det slått fast at det var han som drev gullbutikken.

Selv drev 51-åringen også annen virksomhet i eget navn i det samme lokalet.Heller ikke i eget firma har han vært så nøye med skatteinnbetalingene, og har oppgitt småsummer som inntekter. Han er blitt etterlignet for uoppgitte inntekter på nærmere 1,5 millioner kroner. Dette endte med straffeskatt på nærmere en million, ifølge skatteetatens ligningsprotokoller.

Tok arrest

Allerede i 2008 fikk Skatt øst byfogdens medhold i en kjennelse som resulterte i at skatteetaten tok arrest i over 2,2 millioner i firmaet, blant annet i butikkens edle metaller.

I kjennelsen kommer det frem at 51-åringen under et møte med myndighetene innrømmet dobbel bokføring. Den reelle omsetningen ble aldri slått inn i kassaapparatet.

Under en razzia tollvesen og politi gjennomførte, ble det gjort andre funn, blant annet flere notatbøker. Da disse ble fremlagt, innrømmet 51-åringen at disse notatbøkene inneholdt den reelle omsetningen. Han fortalte også at fakturaer ble fikset, slik at avgiftene ved importen ble kuttet til det halve.

Smuglet smykker

En av rettens begrunnelser for å ta arrest i verdiene, er faren for at det skal bli umulig å inndrive kravet. Retten viser til at 51-åringen flere ganger er tatt for smugling av valuta og gull, noe retten karakteriserer som systematiske overtredelser av momslovgivningen.

To ganger er han tatt på fersken med store mengder udeklarerte kontanter ved utreise fra Norge. En gang ble han tatt på Gardermoen, og en annen gang ble han tatt på Schiphol i Nederland. 2. oktober 2002 ble det beslaglagt 65 gullsmykker som 51-åringen forsøkte å smugle inn i Norge.

Høye konkurskrav

Konas firma er slått konkurs med ubetalte regninger på åtte millioner kroner i boet. Skatteetatens krav lyder alene på 5,6 millioner, ifølge sluttinnberetningen i boet, levert 12. april i år. Bobestyreren konkluderer med at innehaveren ikke bor her i landet lenger. Hennes mann driver virksomhet i flere land, og skal også befinne seg utenlands. Det har ikke lykkes Aftenposten å få tak i mannen for en kommentar.