Oslo børs åpnet mandag morgen med et byks opp med 2,01 prosent. Klokken 11.15 mandag formiddag viste Oslo-børsen en oppgang på 1,72 prosent, til 388,06 poeng.

Optimismen i markedene sprer seg etter at det ble klart at de spanske bankene ser ut til å være ute av knipen. Lørdag ble det klart at bankene vil motta et kriselån på 100 millioner euro. Det skal sørge for at bankene har nok kapital til å stå oppreist i den pågående krisen.

Spania er det fjerde eurolandet som mottar krisehjelp. Fra før av har Irland, Hellas og Portugal mottatt kriselån.

- Nyheten om den spanska redningsaksjonen utløser et lettelsesrally i aksjer, sa Hitoshi Asaoka, seniorstrateg ved Mizuho Trust & Banking, til Bloomberg News.

Opp, opp og atter opp

Nyheten førte til den beste børsdagen på fire måneder på de asiatiske børsene. Mens den sammenveide indeksen for for Asia og Stillehavsregionen, Morgan Stanley Capital Index (MSCI) ble sendt opp 1,8 prosent ved åpning, hadde Nikkei-indeksen i Japan steget 2,14 prosent mot børsdagens ende, fra et fall på hele 2,09 prosent fredag. I Hong Kong bykset kursene opp 2,4 prosent da børsen åpnet, mens oppgangen i Sør-Korea var på 1,8 prosent.

— Markedene lurte på om Spania ville utsette å spørre om redningspakke i en eller to måneder. Redningspakken viser at europeiske politikere er villige til å handle, sa Imre Speizer, analysist for Westpac Banking Group i Australia til nettavisen Bloomberg.

Europa er optimistisk

Gode nyheter for spanske banker førte også til større risikovilje i Europa. Den europeiske referanseindeksen Stoxx Europe 600 sendes opp 1,5 prosent - det gjorde også indeksen på London-børsen. I Europas kjerne, Tyskland, åpnet DAX-indeksen med et hopp opp på 2,2 prosent like etter åpning.

Det er bankaksjer som er blitt særlig populære. De spanske storbankene Banco Santander og BBVA gikk begge opp med over seks prosent på Madrid-børsen. Også her hjemme merkes dette; mens DNB-aksjen steg 3,3 prosent er Storebrand opp 4,47 prosent.

På Oslo børs veide en positiv utvikling i oljeprisen også tungt inn på børsoppgangen.