I møter med ledere i utelivsbransjen får Jostein Hansen, direktør for NHO Reiseliv, høre skrekkeksemplene. Kriminelle dukker opp i lokalene med millioner i kontanter, og vil kjøpe utesteder som må stenge.

Direktør Jostein Hansen i NHO Reiseliv synes dette bør være et tankekors for den sittende næringsbyråden, Hallstein Bjercke (V).

- Bjercke vil rydde opp, men ofte skjer det motsatte. Jeg har jobbet for bransjen i 28 år, og jeg har kjørt rettssaker mot kommunen for mange utesteder som har mistet bevillingen på grunn av bagateller, sier Hansen, som er direktør for arbeidslivspolitikk i Næringslivets Hovedorganisasjon.

Han mener at utestedene mangler rettssikkerhet, fordi ledelsen ikke har råd til å føre en rettsprosess fullt ut. Når Næringsetaten tar skjenkebevillingen og dørene stenges, så har de ikke midler til å gå til sak. Da kan utfallet bli konkurs.

- Useriøst

Hansen sier at de som betaler momsen for sent, ikke er de samme som driver utesteder som skalkeskjul for annen kriminalitet. Han synes de som har snublet litt, kan få beskjed om å skjerpe seg. Eksempelvis om de har vært for sent ute med momsen eller de har skjenket en mindreårig én gang. Samtidig synes han det er nærmest fritt frem for dem som driver kun med kontant omsetning.

- I NHO Reiseliv er vi selvfølgelig enige i at useriøse aktører skal lukes ut. Men i runden med fornyelse av skjenkebevillinger er det langt flere enn de useriøse som er luket ut, sier Hansen. Han mener næringsetaten slik legger livsverk i grus, og beskriver det som en direkte useriøs opptreden fra kommunens side.

Kriminell stafettpinne

Hansen sier det er mange eksempler på bransjefolk som ligger med brukket rygg, men sier også det er gode grunner for en del avslag. Likevel stiller han spørsmål med effekten av denne restriktive skjenkepolitikken.

- Det blir jo knapt lagt ned en pub eller en restaurant. Nye drivere rykker inn, men er dette seriøse bransjefolk, spør Hansen.

Hansen peker på at det ikke er lett å låne penger for folk som vil drive seriøst, om de vil overta en frittstående pub eller bar. Det er bare de med penger fra lyssky virksomhet som kan investere, de som stiller i døren med millioner i kontanter, og som svært gjerne vil hvitvaske penger, sier Jostein Hansen.

De som fratas bevillingen, får i realiteten yrkesforbud i næringen i ti år. Da mener Jostein Hansen det er fristende for noen å benytte stråmenn, eller å takke ja til svarte millioner rett i lommen.