Som kulturminister håndplukket Trond Giske psykologistudent Trine Brænden til styret i Trondheim Symfoniorkester. Hun er gift med Giske-vennen Sandvik.

I 2008 håndplukket daværende kulturminister Trond Giske Trine Brænden som ett av fire nye styremedlemmer i Trondheim Symfoniorkester. Adresseavisen spurte 5. januar 2008 det ferske styremedlemmet om hvordan hun fikk jobben.

- Det må egentlig statsråden svare på, men først og fremst er det nok på grunn av min bakgrunn som kulturpolitiker i Nordland, der jeg har vært politiker på heltid i fire år, uttalte Brænden.Styremedlemmene i Trondheim Symfoniorkester (TSO) blir oppnevnt for fire år og får en årlig godtgjørelse på 15.000 kroner. I tillegg har de fri tilgang til konserter og er selvskrevne gjester på orkesterets premièrer. Hvert år har styret seks til åtte møter, opplyser direktør Roar Leinan til Aftenposten.

31-åringen Brænden hadde i 2008 tatt en pause fra politikken for å studere psykologi. Hun hadde tidligere sittet i AUFs sentralstyre og var gift med Giskes gode venn Tore O. Sandvik.

Sandvik er fylkesordfører i Sør-Trøndelag. Mandag avslørte TV2 at Giske som næringsminister i april 2011 jobbet aktivt for å få Sandvik inn i Telenors styre. Aftenpostens kilder bekrefter opplysningene.

Gode attester

Giske sier han kjente Brænden gjennom AUF og Arbeiderpartiet. Da hun ble utnevnt til styret i TSO, var det ifølge Giske på bakgrunn av hennes arbeid som fylkestingspolitiker og attester fra blant andre Trondheims-ordfører Rita Ottervik (Ap).

- Kvinner skal vurderes ut fra egne kvalifikasjoner og habilitet, ikke ut fra hvilken mann de har, noe annet hører ikke hjemme i 2012, sier Trond Giske til Aftenposten.

Han viser til at han som kulturminister var opptatt av bredde i styrene og ville ha yngre kvinner inn.

- Det var ikke alltid så lett, men Brænden var kvinne, hadde kulturpolitisk bakgrunn og gode kvalifikasjoner.

Giske erkjenner at han er en personlig venn av Sandvik, men avviser at han har samme forhold til Brænden.

- Vi møtes noen få ganger hvert år i sosiale sammenhenger, men vi har ikke vært på ferie sammen, og vi har aldri pleiet noen nær sosial omgang, sier Giske.

- Så når du møter din venn, hennes mann, så er aldri hun med?

- Nå skal ikke jeg overdrive min sosiale omgang med Tore Sandvik, men han og jeg er venner igjennom mange år. Småbarnsliv og politikerliv åpner ikke opp for mye sosial omgang, sier Giske.

Trine Brænden svarte ikke på Aftenpostens henvendelse i går.

Sender nytt brev til Giske i dag

På dagens møte i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité vil Høyre, Venstre og Frp legge frem utkast til et nytt brev til Trond Giske med spørsmål om utnevnelser i både Telenor og Entra.

- Vi vil ha svar på hvordan Giske har forholdt seg til både eget embetsverk og Telenors nominasjonskomité. Dersom det virkelig er slik at det her kom innspill om ønskede styremedlemmer i siste liten, er det klart at det oppfattes som press fra største eier, sier Høyres Per-Kristian Foss.

- Vi følger opp Entra-saken, men fokuserer på Telenor, sier komitéleder Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet.

Han har skrevet utkast til brevet, i samarbeid med de andre fra opposisjonen. Men han regner med at hele komiteen vil stille seg bak brevet før det sendes.

Ikke låst

- Vi har sagt at vi ønsker å følge opp denne saken. At vi som har skrevet utkastet er fra disse tre partiene, betyr forhåpentlig ikke at det blir et skille mellom oss og regjeringspartiene, sier han.

- Vi er åpne for endringer i teksten, ingen ting er låst, sier Anundsen.

I første omgang stiller de ikke spørsmål om utnevnelsen av Roar Flåthen som observatør i Kongsberg Gruppens styre.

- Men vi må se dette i et bredere perspektiv. Nå spør vi om Telenor. Det er et bilde der ikke nødvendigvis alle sakene er store. Likevel kan det være sammenhenger som gjør helheten mer alvorlig, sier han.

Høring

Per-Kristian Foss utelukker ikke åpen høring, dersom Giskes svar ikke er gode nok. I går kveld sa Foss at det er stor mulighet for at saken ender med en høring. - Da blir det eventuelt en høring om statens eierskapspolitikk, ikke bare Entra og Telenor, sier han.