- Det er viktig med et stort boligbyggelag som er forankret i Bergen, for både innsats og kapital. Det får vi ikke nå, og det er beklagelig for våre medlemmer i Bergen, sier Terje W. Gilje, administrerende direktør i BOB.

Sist måned fikk administrasjonen i StorBergen klarsignal fra styret om å forhandle om en sammenslåing med Obos fra Oslo. Etter planen vil fusjonen gjøres offisiell innen mai.

Halvparten av eiendomsmeglerforetaket kan også bli solgt til Oslogiganten.

Trekløver strandet

- Går alt som vi håper, ligger det i disse dager et forhandlings­resultat som styret vil anbefale at generalforsamlingen godkjenner 6. mai, skriver direktør Anne Gine Hestetun i dagens leder til medlemsbladet til StorBergen.

Tidligere har de tre store bolig­byggelagene i Bergen prøvd å finne sammen, uten å lykkes.

Både Bergen og omegn boligbyggelag (BOB) og Vestlandske boligbyggelag (Vestbo) synes det er dumt at StorBergen nå søker lykken med en østlending i stedet.

- For det første ønsker vi dem lykke til, og vi håper de lykkes. For det andre synes vi det er veldig leit at de store lagene ikke finner sammen i Bergen, sier BOB-sjef Gilje.

Bergen som region går glipp av noe nå som StorBergen planlegger å fusjonere med OBOS, mener han.

— Store dimensjoner

StorBergen sier til BT at det sammenslåtte selskapet vil bli en svært synlig og aktiv aktør i den videre utviklingen av bergensregionen i årene som kommer.

— Det er store dimensjoner over planene. Det er også, slik vi ser det, svært gode nyheter for våre ansatte og våre nær 20.000 medlemmer, skriver kommunikasjonssjef Espen Børhaug i en e-post.

Det var Bergensavisen som først omtalte saken. Ifølge avisen hadde Hestetun og StorBergen vært i hemmelige forhandlinger med Obos i snart en måned.

Pengesterke Obos

- Det er selvfølgelig leit at vi i Bergen ikke klarte å finne sammen, og at man må gå til Oslo for å finne en samarbeidspartner, sier administrerende direktør Øystein Johannesen i Vestbo.

Likevel har de stor forståelse for at boligbyggelag velger å slå seg sammen, spesielt når de får en pengesterk partner på laget.

Konserntall for 2012 viser at Obos hadde over fire milliarder kroner i inntekter i 2012, og et overskudd før skatt på nærmere 780 millioner kroner.

- Når vi ser på utviklingen innen boligsamvirke, så ser vi at det koster mye penger å drive frem nye byggeprosjekter. Derfor har vi stor forståelse for at de ønsker å gå sammen med en større part. Når man velger det, så ønsker vi dem lykke til, sier Johannesen fra Vestbo.

- Attraktiv fusjon

Styreleder Terje Andre Reistad i Borettslaget Vestre i Vadmyra, er positiv til fusjonen. De er en del av StorBergen.

- Jeg var sterkt imot stor­fusjonen som var planlagt i fjor, men denne fusjonen virker svært attraktiv. Etter mitt syn vil det være mye bedre å være en stor filial, fremfor en liten part i et stort sammenslått bolig­byggelag på Vestlandet, sier han.

Etter at nyheten sprakk tirsdag, har alle han har snakket med vært positive.

- Obos kan uten tvil tilføre oss veldig mye, både på teknisk kompetanse, kapital og mange gode ordninger for medlemmene våre, som bilforsikring og boliglån, sier Reistad.

BOB utelukker ikke på sin side at de vil gå i dialog med Vestbo i fremtiden.

- Det er ikke oss imot, men vi får se. Vi har snakket med hverandre i mange år, og vi har gode relasjoner. Kanskje dette vil forandre spillereglene, men ingen av fusjonssamtaler pågår mellom oss, sier Gilje.