Det skapte sjokkbølger på Fornebu da indisk høyesterett nylig kansellerte Telenor-datter Uninors 22 mobillisenser i landet. Nå går Jon Fredrik Baksaas og co. til angrep på sin indiske partner Unitech.

17 mrd. i erstatning

Telenors varslede krav overfor Unitech utgjør i prinsippet de tilsammen 17 milliarder kroner, i investeringer og lånegarantier, som det norske selskapet har brukt i India, bekrefter kommunikasjonssjef Tor Odland.

-Telenor setter med dette kravet en klar sluttstrek for partnerskapet med indiske Unitech. Det har vært et anstrengt forhold en tid, sier Odland.

Det norske selskapet ser for seg at Telenors krav kan behandles av en voldgiftsdomstol utenfor India, for eksempel i Singapore.

Søksmålet retter seg i realiteten mot den styrtrike Chandra-familien, som er storeier i Unitech. Ifølge Telenor garanterte Unitech at selskapet hadde gyldige mobillisenser. Bortfallet av lisensene innebærer at aksjonæravtalen er brutt, mener Telenor.

Telenors krav er et av de største som et norsk selskap noensinne har fremmet overfor partnere i utlandet.

Leter etter ny partner

-Vitner dette varslede søksmålet om at Telenor vil trekke seg ut av India?

– Ambisjonene våre er fortsatt å drive en virksomhet i det voksende indiske markedet. Vi har startet letingen etter en ny samarbeidspartner.

Unitech er ifølge Reuters overrasket over Telenors handling og vil vurdere å gå til sak mot sin norske partner.

Telenor har også tatt grep i en annen partnerkonflikt.

Alfa ønsket at Weather med den egyptiske krøsusen Naguib Sawiris i spissen skulle fusjonere med VimpelCom og fikk flertall for det. Telenor mente dette var brudd på aksjonæravtalen og gikk til sak. En voldgiftsrett skulle behandlet konflikten i disse dager.

Punger ut 2,2 mrd.

I stedet punger Telenor ut rundt 2,2 milliarder kroner for en stor del av preferanseaksjene til Weather. Det sikrer Telenor en stemmerettsandel på 36,4 prosent mot tidligere 25 prosent.

-Med denne avtalen får vi en noe høyere eierandel enn om vi skulle nådd frem i voldgiftsretten. Vi slipper også å vanne ut andre aksjonærer, sier informasjonssjef Dag Melgaard i Telenor.

-Har Alfa/Altimo tatt del i denne prosessen og er konflikten løst nå?

-Dette er utelukkende en avtale mellom Weather og oss. Men vi aksepterer nå at aksjonæravtalen med Alfa ikke eksisterer lenger og har trukket voldgiftssaken. Vi håper derfor at uenigheten er løst, og at alle aksjonærene kan jobbe sammen for å utvikle selskapet, sier Melgaard.

Telenor lover også å hjelpe Weather å få styreplass i VimpelCom. Sawiris sier i en pressemelding at han er veldig fornøyd med avtalen.