Påstandene om en skjult utenlandsformue sender sjokkbølger gjennom den politiske og økonomiske eliten i Athen.

Georgios Papandreou (60) og hans 89-årige mor Margaret Papandreou avviser påstandene om en hemmelig bankkonto i Sveits.

5 milliarder kroner

De to greske avisene To Vima og Proto Thema skrev i helgen at gresk økokrim etterforsker moren.

Ifølge flere nettmedier mandag skal det angivelig stå over 550 millioner euro (4 mrd. kr) på kontoen.

— Løgn og falske anklager, svarte Margaret Papandreou mandag.

— Avisene er helt klart ute etter å ramme meg og den politikken jeg gjennomførte imot alle personlige og politiske interesser, erklærte den tidligere statsministeren for sosialistpartiet PASOK, i en uttalelse.

"Den største kontoen"

Ifølge de to greske avisene skal Margaret Papandreous navn forekomme på den såkalte "Lagarde-listen" som angivelig inneholder navnene på 2000 grekere med konto i den britiske storbanken HSBC' avdeling i Genève.

Økokrims nestsjef Nikos Lekkas skal ha fortalt parlamentarikere i forrige måned at "bak den største kontoen på listen sto Margaret Papandreou", skriver avisene.

To greske parlamentarikere og andre som kjenner saken bekrefter overfor den britiske avisen Financial Times at Margaret Papandreous navn forekommer i en rapport som etterforskerne la frem for greske politikere i forrige uke.

"Lagarde-listen"

Snøballen begynte å rulle da magasinet Hot Doc tidligere i høst publiserte navn fra den såkalte "Lagarde-listen".

Denne listen er angivelig en kopi av en diskett som Frankrikes tidligere finansminister Christine Lagarde sendte til sin greske kollega Giorgos Papaconstantinou i 2010.

Disketten inneholdt navnene på kontoinnehavere i HSBC' Genève-avdeling som en tidligere medarbeider i banken ga til franske myndigheter.

Lagarde sendte listen med 2000 greske navn til Athen for mulig etterforskning av hvitvasking av penger og skatteunndragelse.

Etterforskning

Men listen kom angivelig på avveie. Det var først etter publiseringen av den påståtte listen tidligere i høst at det ble satt i gang etterforskning.

Margaret Papandreou er enke etter Andreas Papandreou som var leder av sosialistpartiet, statsminister og far til Georgios Papandreou. Hun er kjent som leder av en venstreorientert feministgruppe i Hellas.

Georgios Papandreou trakk seg som statsminister for ett år siden og senere som leder av sosialistpartiet. Han er fortsatt medlem av den greske nasjonalforsamlingen.