I det nye boligkomplekset på Sørenga rett ved Operaen er det to nøytrale standardinnredninger. I tillegg har interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar utarbeidet tre helhetlige stilforslag som en ferdig pakkeløsning for kunder som vil endre utrykket på overflatene innendørs, og kanskje legge til noe ekstra.

- Slik får man alt material— og fargevalg på gulv, vegger og fast innredning, ekstra stikkontakter og eventuell flytting av lettvegger og dører unna før innflytting. Det gjør jo prosessen mye lettere for kundene. De får leiligheten ferdig levert slik de ønsker – selvsagt innenfor visse begrensninger og mot eventuelle tillegg, sier Ramsøskar.

Utbyggeren, Sørenga Utvikling AS, har avtale med enkeltleverandører, slik at den innhyrede interiørarkitekten har vært bundet til å velge blant disse firmaenes sortiment.- Det føltes noe uvant og ufritt i begynnelsen, men det er helt i orden fordi utvalget er stort nok til at det ikke har vært vanskelig å finne tilfredsstillende produkter, sier han.

Det er Sigdal og Duravit som leverer innredning til kjøkken og bad.

«Frekk og fargerik»

- Hvis man kjøper en ferdig standardleilighet, er innredningsstilen enten kalt «Seafront» eller «Klassisk», og det er jeg som har satt sammen produktene innen gitte rammer. For dem som ønsker et annet uttrykk, har vi laget pakkeløsninger som spenner fra «Skandinavisk dus» via «Frekk og fargerik» til «Mørk og mystisk», sier Ramsøskar.

Interiørarkitekten legger til at det er uvant for ham å sette korte og kategoriske navn på sitt arbeid, men at det kan fungere bra i en slik sammenheng fordi betegnelsene tross alt sier mye om det samlede uttrykk innenfor fire vegger.

- Oftest er det slik med nye boligprosjekter at kundene får en standardløsning med eventuelle tilvalg når det gjelder skapfronter eller fliser. Her hjelper vi folk i gang med å skape litt mer individuelle hjem ved å lage pakker som sørger for at det ene følger det annet, slik at det ender stilriktig og ikke i kaos. Men det er lov å avvike fra pakkene.

- Hva har kundene ønsket?

- Jeg har hjulpet til med å endre planløsning og få flyttet på vegger og dører. Tatt grep som skaper mer fleksibilitet; legge inn en skyvedør, for eksempel. Jeg har også gitt forslag til belysning og flytting av stikkontakter, valg av gulvtyper, fliser, fargenyanser på veggmaling og utseende på skapfronter og dørblader.- Hva er felles for pakkene?

- Kundene har fått mulighet til å få leiligheten malt i ønsket farge, og jeg har lagt opp til tre fargetoner for hver enkelt bolig. Det skal være mørkest i gangen. Er det for lyst der, kan det fort virke uferdig og lite vennlig. Det blir lysest i oppholdsrommene, der det virker friskt og hyggelig. Soverommene får en rolig mellomtone – eller en vri med en annen farge, forteller Ramsøskar.

Stilpakkene

Han gir en kort beskrivelse av hver stilpakke:

«Klassisk» og «Sjøfront» er basisvariantene man får hvis man ikke ønsker annet. «Sjøfront»-leilighetene har balkong og litt høyere standard. De tre andre er tilvalg. «Skandinavisk dus» er en lys stil med beigeaktige ton-i-ton-farger som passer mange, helst voksne mennesker, tiltenkt dem som flytter fra en enebolig med klassiske møbler.

Endel har også valgt «Mørk og mystisk». Her er det brunsvarte toner på veggene og et urbant, elegant og maskulint uttrykk. En stram og tøff ungkarsbolig med sort kjøkkenfront og spotbelysning. Her kan man dramatisere det hele med store speil, for eksempel. Denne typen frarådes i de mørkest beliggende leilighetene.

«Frekk og fargerik» er annerledes og tilspisset med sterkere farger og et mer organisk uttrykk. Jeg har brukt mye grønt i presentasjonen, men her kan man velge en annen fargeskala. Denne «fruktkurven» er det noen få som har våget å forsyne seg fra, sier Ramsøskar.

Alle som har ønsket noe utenom standard, har også hatt møte med interiørarkitekten. Da har han gått igjennom deres egne planer og ønsker, og sammen har de funnet den beste løsningen for hver enkelt.

- Hvordan har responsen vært?

- Meget god. Både på felles presentasjonsmøter og individuelle konsultasjoner. Noen sier de har fått hjelp til å åpne øynene og engasjere seg, og har fått en individuell bolig tilpasset egen bruk istedenfor en standardleilighet. Noen har fjernet et soverom og fått større stue, andre har fått eget bibliotek, atter andre en annerledes kjøkkenløsning. Mange sier de har fått tilpasset mer enn de trodde var mulig. Det har vært populært å få malt rommene i ønsket farge før innflytting, sier Ramsøskar.

- For dårlig utgangspunkt

En av beboerne som har benyttet seg av interiørarkitektens hjelp, og ellers valgt å mikse elementer fra både «Mørk og mystisk» og «Frekk og fargerik» i en «Sjøfront»-leilighet, er godt fornøyd i dag, men stusser litt over utgangspunktet.

- Vi gikk løs på planløsningen sammen med interiørarkitekten. Døren til et soveværelse sto midt på stueveggen; det mest naturlige sted å ha TV— og mediemøbler. Det var av vesentlig betydning at den ble flyttet til gangen. Viktig var det også at vi tok en bod og en liten del av et soverom og laget nytt vaskerom til maskinparken der, slik at badet kunne være kun baderom, sier Rolf Jerving.Han er godt kjent med byggebransjen, og mener arkitekter og entreprenører jevnt over bør sørge for bedre prosjektering, koordinering og utførelse ved å ta i bruk tilgjengelig moderne teknologi for byggeprosjekter, såkalt BIM – bygningsinformasjonsmodellering.