Politiet aksjonerte mot og pågrep rundt 20 aktivister som forsøkte å minnes massakren og angrepet på demokratibevegelsen i den sørøstlige Fujian-provinsen, opplyser aktivister til nyhetsbyrået AFP.

En gruppe på rundt 30 demonstranter fra Zhejiang-provinsen som var kommet til Beijing for å levere en henvendelse til Kinas sentrale myndigheter i samme sak, ble pågrepet og deretter satt på toget tilbake til hjemprovinsen.

– Rundt 20 menneskerettsaktivister ble i morges stoppet og slått av politiet på 1. mai-plassen, forteller Shi Liping, kona til en av de arresterte, på telefon fra Fujians provinshovedstad Fuzhou.

– Politiet sa de skulle slå dem til døde. De pågrep cirka åtte, blant dem mannen min. Jeg frykter for hvordan det er med ham, sier hun.

Minnes massakren

I perioden mellom 15. april og 4. juni 1989 ble det holdt omfattende demonstrasjoner på Tiananmen-plassen, eller Den himmelske freds plass, i sentrum av Beijing. Tusener av demonstranter, studenter og arbeidere, krevde demokrati og frihet, og kritiserte det regjerende kommunistpartiet.

Soldater og andre sikkerhetsstyrker stormet natten mellom 3. og 4. juni 1989 demokratiaktivistene som hadde slått leir på Tiananmen-plassen. Myndighetene har aldri opplyst hvor mange som ble drept, men det var trolig flere hundre, noen mener tusener, som ble drept i angrepet som slo ned den kinesiske demokratibevegelsen i 1989.I anledning 23-årsmarkeringen er det kommet oppfordringer fra opposisjonelle i eksil til kinesere om å «ta en spasertur kledd i svart» for å minnes dagen.

Politiet i Wangsheng-distriktet i millionbyen Chongqing ville overfor AFP ikke bekrefte fotografier på internett som viste kanskje 10.000 mennesker i svart i Wangsheng-området fredag kveld.