21.000 bedriftseiere betaler en formuesskatt som er høyere enn samlet årsresultat i bedriften. Det viser en ny rapport fra NHO og Norges Rederiforbund. Det er første gang noen har gått inn og analysert hvilke konsekvenser formuesskatten har for investeringsevnen i bedriftene, skriver Nationen.

— Det er ikke til å forstå at eierne må betale mer i skatt enn det bedriften har i overskudd, bare fordi de eier produksjonsmidler som gir grunnlag for arbeidsplasser. Det er formuesskatten på sitt verste, sier næringspolitisk direktør i NHO, Petter Brubakk, om funnene i rapporten.

Formuesskatten er en privat skatt og blir betalt av eierne uavhengig av den økonomiske tilstanden i selskapet. Staten får årlig inn om lag 14 milliarder totalt fra formuesskatten.— Det er penger som bedriftseierne heller burde bruke på investeringer, sier NHO.

Ifølge rapporten har de 21.000 bedriftseierne 81.000 ansatte over hele landet.

— Både små og store bedrifter over hele landet blir rammet. Distriktsbasert næringsliv er i stor grad eid av private, og det er bare det privateide næringslivet som betaler formuesskatt, sier Brubakk.

(©NTB)