Arbeidsmandsforbundet trappet opp streiken med et tredje uttak onsdag morgen klokken 06.00 (se lenke til informasjon fra hver enkelt flyplass nederst i artikkelen).

Oslo lufthavn Gardermoen ser det ved 9-tiden ut til å være svært lite kø. Men dagens opptrapping «vil forverre situasjonen dramatisk for de reisende og flyselskapene», ifølge kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor, som driver denne og mange andre flyplasser i landet.

— Streiken rammer i øyeblikket sikkerhetskontrollene ved Oslo lufthavn, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, Haugesund, Ålesund, Kristiansund, Alta, Bodø, Sandnessjøen og Florø (bare offshore). Ved en opptrapping fra og med onsdag 6. juni rammes også Førde og Leknes. Noen av lufthavnene vil ha til dels sterkt begrenset kapasitet i sikkerhetskontrollen, andre vil måtte holde helt stengt for ordinær trafikk hele eller deler av døgnet, fordi det ikke er tilgjengelig personell til å håndtere sikkerhetskontrollen, skriver Avinor i en pressemelding.

Men vekterstreiken fører ikke til vesentlige forsinkelser i flytrafikken så langt. Flyselskapene får mindre fulle fly, og taper dermed penger, i tillegg til at de i enkelte tilfeller flyr til andre flyplasser.

— Dette er en svært utfordrende situasjon, og det er all grunn til å gi honnør til både passasjerer og flyselskap for tålmodighet og fleksibilitet, sier Narvesen ifølge meldingen.

Statsansatte i streik

Unios drøyt 3000 streikende medlemmer er ansatt i statlige virksomheter i Bergen, Bodø, Drammen, Kristiansand, Oslo, Tromsø og Trondheim.

Dette er i hovedsak politi, høyskole- og universitetsansatte, værvarslingen, Skatteetaten, politiet, Nav og fylkesmennenes kontorer.

Opptrappingen torsdag vil også ramme Forsvaret, blant annet. Detaljer finnes på Unios nettsider.

Flyplassene

Informasjon om stuasjonen ved den enkelte lufthavn finnes på lufthavnenes hjemmesider (klikk på lenken til aktuell lufthavn):

Oslo lufthavn

Stavanger lufthavn

Bergen lufthavn

Trondheim lufthavn

Tromsø lufthavn

Haugesund lufthavn

Ålesund lufthavn

Kristiansund lufthavn

Alta lufthavn

Bodø lufthavn

Sandnessjøen lufthavn

Florø lufthavn (bare offshore).

Leknes lufthavn (rammes fra 6. juni ved opptrapping av streiken)

Førde lufthavn (rammes fra 6. juni ved opptrpping av streiken)