«Sagbladsvindlerne» er tilbake

Bedriften meldte selv ifra til politiet om den såkalte «sagbladsvindleren».- Til den prisen kunne vi kjøpt alt nytt, sier eieren.

«FERDIGSLIPT»: Den omreisende mannen tilbydde sliping og herding av stål til bedriften. På Frekhaug bruker kassefabrikken sagblad til å lage emballasje i tre og finér, men metoden med olje og sot som behandling var imidlertid ny.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

For kort tid siden fikk Sagstad kassefabrikk i Meland kommune besøk av en mann i 60-årene.

Han var en såkalt ekspert på sliping og herding av stål, og som en test på sine kvalifikasjoner fikk han med seg diverse sagblad og kniver som han skulle slipe for dem.

Onsdag kom han tilbake for å levere produktene, men det han dukket opp med var alt annet enn imponerende.

Googlet seg frem

— Det var så dårlig slipt at det hele var en vits. I tillegg hadde han smurt sagbladene inn med noe som lignet på en blanding av matolje og sot, forteller eier Trygve Sagstad.

Allerede da mannen kontaktet dem første gangen, ante bedriften ugler i mosen.

Mannens salgsmetode utartet seg nemlig slik:

Han spurte om å få med seg en saks og en kniv, og da han kom tilbake med verktøyet ser det ut som at de er behandlet.

— Da ber han om å få slå kniven på kanten av et jernstykke for å vise at det ikke blir hakk. Dette gjør han for å illustrere at herdingen er god nok. Sannheten er at han har rundslipt kniven, og da blir det ikke noe hakk, sier Sagstad.

— Vi vet at andre er blitt lurt på denne måten.

Etter mannens besøk fant de også en rekke artikler på nettet om lignende svindelforsøk, noe som forsterket mistanken.

— Dermed allierte vi oss med politiet før helgen og fortalte dem om saken, forteller medarbeider Rune Olsen.

Etterforsker saken

Da mannen returnerte til bedriftens lokaler onsdag, var arbeidet så slett utført at politiet ble kontaktet. Mens Sagstad oppholdt vedkommende, rykket de raskt ut til stedet.

NY METODE: Det innsmurte verktøyet måtte herdes av oljen før det kunne brukes, ifølge mannen.- Jeg tipper forklaringen skyldes at ville kjøpe seg tid til å komme seg vekk før svindelen ble oppdaget, sier eier Trygve Sagstad.

— Han var ikke direkte truende, men det var en veldig merkelig opplevelse alt sammen, sier han.

Operasjonsleder Frode Kolltveit ved Hordaland politidistrikt bekrefter at de var ved kassefabrikken på Frekhaug etter mistanke om svindel.

— Vi har vært på stedet, og etterforskning er igangsatt. Noe mer ønsker vi ikke å si, sier han.

Skyhøy pris

Mannen skulle ha 25 kroner pr. centimeter med ferdigslipt blad betalt i kontanter. Det i seg selv er en skyhøy pris, påpeker medarbeider Olsen.

— Et rundt sagblad er gjerne 100 centimeter. Det blir 2500 kroner. Vi kunne like så godt ha kjøpt to nye blad for samme prisen, men han har ikke fått fem øre fra oss, sier han.

— Poenget var at vi ville teste om det var noe hold i lovnadene hans. Til den prisen kunne vi kjøpt alt nytt, påpeker Sagstad.

POLITIET PÅ PLASS: Onsdag rykket politiet ut til Frekhaug, etter at kassefabrikken gjorde dem oppmerksomme på det potensielle svindelforsøket før helgen.- De kom med en gang vi ringte, roser medarbeider Rune Olsen.

— Tvilsom forklaring

Hos kassefabrikken på Frekhaug skal mannen ha fortalt at herdingen av utstyret var viktigst, og ikke slipingen.

Dermed måtte de vente til oljen var tørket inn før de kunne bruke verktøyet.

— Akkurat den forklaringen er jeg veldig tvilsom til, men han skal ha for originaliteten. Jeg har derimot ikke turt å teste bladene ennå. Hvis han har varmet dem opp uten fagmessig kompetanse, vet vi ikke hva som kan skje. Vi legger ofte mye press på bladene, og de kan gå i tusen biter for alt vi vet, sier den erfarne eieren.

Advarer andre

Den utenlandske mannen skal ha fortalt at verktøyet ble sendt til et annet sted for behandling. Sagstad sier at bladene er slipt, men vet ikke om kvaliteten er tilfredsstillende. Han er spesielt skeptisk til den påståtte herdingsprosessen.

Sagstad håper at dette kan være et eksempel til advarsel for andre.

— Vi var jo veldig skeptiske, men tidligere har det vært en del reisende som har vært flinke og ordentlgie med kniver og metall. Da tenkte vi at vi kunne prøve, men skjønte at dette var noe lureri.

Publisert: