Det er en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for DNB, som viser at ungdom i alderen 20 til 30 år ikke vet hva en betalingsanmerkning er.

— En dårlig privatøkonomi kan skape dype spor i livet. Jeg mener at privatøkonomi bør være en obligatorisk del av skolens pensum, slår forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB fast.

Hun er klokkeklar på at det kan koste deg tusenvis av kroner ekstra dersom du kaster regninger i søpla. I et ferskt eksempel, som hun også viste til på programmet Luksusfellen onsdag kveld, gjøres det klart at en mobilregning på drøyt 2500 kroner kan ende opp med å koste deg nesten 6000 kroner.

Flinke på vestlandet

Årsaken er inkassogebyrer, purregebyrer, rettsgebyrer og forsinkelsesrenter. Du vil dessuten få en betalingsanmerkning, som kan skape problemer for deg senere i livet.

- Det er ganske alvorlig. Da vil du ikke kunne få boliglån. Du får heller ikke åpnet et mobilabonnement, sier Sandmæl.

Statistikk viser at det er folk på nordvestlandet som er flinkest i klassen til å betale regningen sine. Sunnmøringer og sogninger vet at det koster dem dyrt dersom regningene ikke blir betalt.

— Vi kan godt si at myten om den gjerrige sunnmøringen lever. De har i alle fall stålkontroll på egen økonomi, og betaler stort sett regningene sine på tiden. De vet at ikke å betale regningene tidsnok blir dyrt da det påløper ekstra purregebyrer og kanskje et dyrt inkassokrav, sier administrerende direktør Frode Berg i AAA Soliditet, som har laget statistikken.

Det finnes måter

Både han og Sandmæl maner folk til å passe på økonomien sin, fordi mye av det vi driver med er bygget på tilgang på lån og kreditter.

- Det beste er å forsøke å få orden på økonomien i forkant. Ved å innordne seg med avtalegiro for løpende regninger vil man sørge for at ting ikke blir glemt, sier Berg.

Men skulle uhellet først være ute, så finnes det løsninger.

— Har du kommet i uføre, ikke stikk hodet i sanden. Ta kontakt med kreditor og lag en avtale. Be om å få delt opp regningen eller be om utsettelse. Som regel går kreditorer med på det. I tillegg er du nødt til å få kontroll over økonomien din slik at du kan lage en plan på hvordan du skal tilbakebetale gjelden din. Og prioriter alltid den dyreste gjelden først, sier Sandmæl.

- Har du boliglån kan du kontakte banken og sjekke om det er mulig å få avdragsfrihet for en periode slik at du kannedbetale dyrere gjeld, legger hun til.

Tidligere i år ble det gitt ut statistikk som viste at ved utgangen av 2010 hadde ungdom mellom 18 og 26 år ubetalt inkassogjeld på nær 900 millioner kroner.

Ved utgangen av 2011 hadde tallet kommet opp i 1,1 milliard kroner, en økning på nær 25 prosent.