Oslo Børs var ved start fredag morgen opp nær to prosent, og oppgangen fortsetter. Hovedindeksen er ved 12-tiden fredag på over 457,5 poeng. Det er det høyeste nivået siden sommeren 2008, året da finanskrisen brøt løs. Også oljeprisen er opp fredag.

Det er talen til USAs sentralbanksjef Ben Bernanke som setter fart på børsene. Først asiatiske børser i natt, deretter i Europa da børsene åpnet i morges.

— Det er svært ekspansiv pengepolitikk, sier markoøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken om tiltakene Bernanke presenterte torsdag kveld norsk tid.

Vil ha flere i jobb

— Den amerikanske sentralbanken starter kjøp av boligobligasjoner med den hensikt å få fart på den amerikanske økonomien og senke boliglånsrentene. Det kan igjen gi positiv effekt på boligmarkedet og husholdningenes forbruk, sier Bache.

Dette vil fortsette på ubestemt tid frem til ledigheten faller. Bernanke indikerer også at styringsrenten vil bli holdt på dagens lave nivå enda lenger, ut til 2015.

Bedring vil ta tid

Markedene verden over reagerte med å ta fart oppover. Hovedindeksen ved Oslo Børs har så langt i år steget nær 19 prosent.

— Noe av dette var allerede priset inn i markedet. Hadde han ikke kommet med nye tiltak i går, kunne vi sett en svært negativ markedsreaksjon, sier Bache.

Hun understreker at selv med disse tiltakene tror ikke sentralbanken at ledigheten vil falle raskt. Man ser fortsatt for seg en ledighet på en ledighet i USA på nær syv prosent i 2014.

- Tror du oppturen blir kortvarig?

— Vi har fått flere gode nyheter i markedet den siste tiden. De nye tiltakene fra den europeiske sentralbanken, domsavsigelsen i Forfatningsdomstolen i Tyskland og nå dette. Det gir grunn til forsiktig optimisme. Samtidig settes disse tiltakene igang nettopp fordi situasjonen er så alvorlig, sier Bache.