— Vi fører en ansvarlig og troverdig finanspolitikk, som lever opp til henstillingen fra EU og holder de danske rentene nede til fordel for boligeiere, bedrifter og forbrukere, sier finansminister Bjarne Croydon.

Underskuddet neste år vil tilsvare 1,9 prosent av bruttonasjonalprodukt og bringer dermed Danmark trygt under EUs grense. Det er også kraftig redusert sammenlignet med årets underskudd.

Men sjeføkonom Steen Bocian i Danske Bank mener den røde regjeringens anslag for økonomisk vekst i 2013 er for optimistisk. Eurokrisen vil påvirke dansk økonomi også neste år, tror han.

— Vi har svært vanskelig for å være så optimistiske med mindre den europeiske gjeldskrisen letter markant, sier han.

Regjeringen venter en økonomisk vekst neste år på 1,7 prosent, mot 0,9 prosent i inneværende år.

Harde forhandlinger

Mandagens budsjettfremleggelse markerer startskuddet på en intens forhandlingsperiode.

Regjeringen, med Socialdemokratiet, De Radikale og Socialistisk Folkeparti, har nemlig ikke flertall i Folketinget. Den må derfor søke støtte enten hos knallrøde Enhedslisten eller blant sentrum-høyre-partiene for å få vedtatt budsjettet.

Enhedslisten, som normalt støtter regjeringen, rister på hodet over budsjettforslaget.

— Regjeringen gjør for lite når det gjelder sysselsetting og arbeidsledighet, mener partiets finanspolitiske talsmann Frank Aaen.

— Det er ikke godt nok, og her vil vi presse regjeringen, sier han med henvisning til at arbeidsledigheten ventes å bli på 158.000 neste år. Det er en svak økning sammenlignet med tidligere prognoser.

Nye jobber

Finansminister Croydon fra Socialdemokratiet fremhever at regjeringen oppretter 21.000 nye jobber neste år. Den styrker dessuten innsatsen mot ungdomsledighet med 600 millioner og setter av et tilsvarende beløp til å heve kompetansen blant ledige.

— Vi støtter sysselsettingen gjennom investeringer i blant annet infrastruktur. Vi har også funnet mer penger til utdanning, sier Croydon.

Økt bedriftsbeskatning skal gi 660 millioner kroner ekstra neste år, mens regjeringen øker bevilgningen til bistand med 371 millioner.

Regjeringen har fått hard medfart på meningsmålingene etter den knappe valgseieren i fjor høst. Gjeldskrisen i eurosonen har påvirket også dansk økonomi, selv om landet selv ikke er med i valutaunionen.

Ledigheten har økt kraftig, og veksten har stagnert, noe som blant annet har gitt seg utslag i et kraftig fall i boligprisene. Mange dansker er misfornøyde med jobben regjeringen har gjort for å dempe krisen.