Så stort er et nytt Ikea, at et eneste varehus flytter veksten i hele bransjen. Ikea-varehuset mellom Kristiansand og Lillesand fikk sørlendingene til å løpe mann av huse for å fornye boligene sine. Austegdene doblet like godt møbel— kjøpene sine i fjor.

Normalt reiser folk land og strand rundt for å handle på Ikea. Ekteparet Kristin Namtvedt Tuv og Knut Tuv fra Lillesand kombinerte ofte en Oslo-tur med et besøk på Ikea Slependen. Etter at møbelgiganten etablerte seg på Sørlandet, er turen til Ikea blitt mye kortere.

- Ikea er gode på design og løsninger, du får mange ideer av å gå her, sier Namtvedt Tuv.

Det er hun ikke alene om å mene. Omsetningen fra dette Ikea-varehuset økte møbelomsetningen på landsbasis med hele 4,8 prosent til 15,5 milliarder kroner eksklusiv merverdiavgift.

Dette kommer frem i en rapport Kvarud analyse har utarbeidet for hovedorganisasjonen Virke. Rapporten tar for seg hva nordmenn handler i butikk i ulike bransjer i Norge i løpet av 2011. Til sammenligning økte totalsalget i Norge med 2,9 prosent i fjor.

- Det er greit å ha en Ikea i nærheten når du trenger praktiske ting til huset, som hyller og skap. Da går vi alltid hit, sier ektemannen Knut Tuv, som mener at han får mye for pengene på Ikea.

Merker veksten

Ikea-kjedene selv opplever også at folk handler mye på deres varehus, og at selv om 2011 var et bra år, så vokser det også i år.

- Det er åpenbart at folk igjen er opptatt av hus og hjem. Vi ser at folk akkurat nå gjør større investeringer enn på en stund, men så har folk fått både skattepenger og feriepenger, sier kommunikasjonssjef Camilla Lindemann i Ikea, som mener det har vært litt mindre salg og interesse mens finanskrisen var på det mest truende også mot norsk økonomi.

Strategi

Og de legger ikke skjul på at det er ligger en plan bak et nytt varehus.

- Historisk har vi sett at vi bidrar til vekst og interesse for interiør i de regionene vi er i. Det er samtidig en ønsket strategi for oss å øke interessen for interiør og hjem, sier Lindemann.

Hun mener at også økt tro på boligmarkedet i befolkningen og flere oppussingsprogrammer og hjemme-hos-middagsprogrammer på TV bidrar til økt salg.

- At møbelbransjen som nasjonal bransje er en vekstvinner skyldes nok også at boligmarkedet har tatt seg opp. Nordmenn er glade i hjemmet sitt, og investerer mer i bolig enn folk i andre land gjør. Det å drive innen interiør er derfor en takknemlig bransje å jobbe i, sier Lindemann.

Doblet møbelomsetningen

Denne gangen er ekteparet Tuv på Ikea for å kjøpe nye bokhyller og ny TV-benk. Men det havner også andre ting oppi handlevognen.

- Er det ikke alltid sånn da? Ikea er gode på å skape et behov, påpeker Namtvedt Tuv.

2011 var første hele driftsår for Ikea Sørlandsparken etter å ha åpnet dørene høsten 2010. For Sørlandet som helhet økte møbelbransjen med 44,2 prosent. Salget i Aust-Agder, hvor Ikea-varehuset ligger, økte med 110 prosent, mens omsetningen i møbelbransjen i nabofylket Vest-Agder falt med 10,6 prosent som følge av Ikea-etableringen.

De møbelhungrige sørlendingene førte til at Sørlandet er den landsdelen i Norge som økte omsetningen mest, totalt sett. Sørlandet er ingen stor landsdel når det gjelder handel. De står for 6 prosent av omsetningen her i landet, mens Østlandet står for rundt halvparten.

«Hjem og skru»

For ekteparet Namtvedt/Tuv endte dagens handel opp med fire Billy-bokhyller, et sofabord, en tv-benk, flere oppbevaringsbokser og nye sofaputer.

- Nå er det hjem og skru. Så kommer vi sikkert på flere ting som vi har glemt å kjøpe, men da er det heldigvis ikke så lang vei, sier Tuv, mens han laster inn i tilhengeren.

Egdene topper fylkeslisten

Møbelhandelen omsatte i fjor for gjennomsnittlig 3302 kroner (ekskl. mva) pr. innbygger. Ser vi på fylkestallene, er det Ikea som nok en gang sørger for topplasseringene. Høyest omsetning pr. innbygger har bransjen i Aust-Agder med 6122 kr pr. innbygger. Så følger Sør-Trøndelag, Oslo, Akershus, Rogaland og Hordaland. Alle disse fylkene har Ikea varehus.

Aust-Agder skiller seg ut med en klart større vekst i butikkhandelen i 2011 enn i landets øvrige 18 fylker.

60 prosent av økningen i butikkhandelen i Aust-Agder i fjor skyldes økt omsetning i møbelhandelen. Ser vi bort fra møbelhandelen reduseres veksten i butikkhandelen i Aust-Agder fra 6,5 til 2,7 prosent.