Boligprisene fortsatte oppgangen i august

Boligprisoppgangen fortsatte i august, etter en brennhet sommer i markedet. Omsetningen er fremdeles rekordhøy, men Eiendom Norge venter normalisering mot slutten av året.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Boligprisene i Norge steg med 1,1 prosent nominelt i august. Korrigert for sesongvariasjoner var oppgangen på 0,3 prosent.

Boligprisene er nå 4,3 prosent høyere enn det de var for et år siden.

Det kommer frem i Eiendom Norges ferskeste rapport.

– Boligprisene steg i august, noe som er normalt for måneden. Den sterke veksten vi har sett i boligprisene de siste månedene er nå avtagende, og vi venter at boligprisene vil følge normalt konjunkturforløp med fallende priser mot slutten av året, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en uttalelse.

Rekordomsetning

Eiendomsmeglere har meldt om et brennhett boligmarked i sommer, og i likhet med juli var det rekordhøy omsetning også i august, ifølge Eiendom Norge.

– Det selges rekordmange boliger også i august. Veksten i antall transaksjoner vedvarer, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge ved utgangen av en august måned som i år, sier Lauridsen.

Til sammen ble det solt 9.964 boliger i Norge i løpet av august, noe som er 10,2 prosent mer enn i samme måned året før.

Så langt i år er det til sammen solgt 66.213 boliger i Norge, 3,5 prosent mer enn på samme tid i fjor.

Størst vekst i Oslo

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i august hadde Oslo med en oppgang på 1,2 prosent. Nominelt steg Oslo-prisene med 1,6 prosent.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Stavanger og omegn med en nedgang på 1,1 prosent. Nominelt steg prisene her med 0,7 prosent.

Blant de andre storbyene steg prisene i Bergen med 0,3 prosent nominelt (+0,7 prosent sesongjustert), mens i Trondheim steg prisene med 0,4 prosent (-0,6 prosent sesongjustert).

I Tromsø steg prisene med 0,5 prosent (-0,6 prosent sesongjustert), og i Kristiansand hadde boligprisene en nominell oppgang på 0,7 prosent (-0,7 prosent sesongjustert).

Små leiligheter i Oslo er svindyre. Og verre kan det bli – takket være Raymond & Co.

Venter moderat utvikling

August er normalt sett en sterk måned i boligmarkedet, og Eiendom Norge beskriver utviklingen i årets siste sommermåned som nær normalt.

– Nullrenten er nå etter vårt skjønn priset inn i boligmarkedet, og vi forventer nå at boligprisene som normalt vil synke gjennom høsten, sier Lauridsen, og fortsetter:

– Med en svakere utvikling gjennom høsten venter vi at boligprisutviklingen nasjonalt i 2020 vil ende nær Eiendom Norges prognose med en oppgang på 3 prosent. I så fall vil 2020 bli det tredje året på rad med moderat prisutvikling i boligmarkedet, avslutter Lauridsen.

Boligprisoppgang og rekordomsetning i juli

Sterk boligsommer

DNB Markets ventet på forhånd en sesongjustert oppgang på 0,7 prosent for august-tallene torsdag.

Store rentekutt fra Norges Bank har bidratt til at corona-nedturen i boligmarkedet ble kortvarig. Etter prisfallet i mars og flat utvikling i april var mai-oppgangen den sterkeste noensinne, før prisene steg videre i både juni og juli.

Kommunikasjons- og merkevaredirektør Tom André Aas i Nordvik Eiendomsmegling skryter av august, men tror ikke høsten blir like vill.

– August har vært vår beste måned siden juni, og vår nest beste måned i Nordviks historie. Vi solgte totalt 547 boliger i august, opp fra 380 i august 2019.

– Jeg ser at flere aktører snakker om bonanza i markedet i høst. Jeg tror det er like sannsynlig som et krabbelag uten allsang. Vi planlegger for en normalt, god høst, og har tro på en stabil utvikling, sier Aas.

Publisert: