Wall Street fortsetter nedover

Wall Street falt bredt mandag i påvente av flere makrotall denne uken.

FALLER: De tre hovedindeksene på Wall Street faller mandag.
Publisert: Publisert:

De tre toneangivende indeksene vendte nedover fra start mandag ettermiddag. Ved stengning så det slik ut:

  • Dow Jones ned 0,57 prosent
  • Nasdaq ned 1,02 prosent
  • S&P 500 ned 0,66 prosent

Samtidig ligger oljeprisen på rundt 104 dollar fatet. Dette er en oppgang på i overkant av 4 prosent siden midnatt.

Markedene er fortsatt preget av fredag, hvor USAs sentralbanksjef, Jerome Powell, talte på den årlige sentralbanksamlingen i Jackson Hole. Powell var klar på at sentralbanken vil fortsette å heve renten til inflasjonen vender nedover.

Mange aventer makro-tall

Denne uken presenteres det flere markotall fra USA, som gir pekepinn på hvordan det går med økonomien: ISM-tall og arbeidsmarkedstall. ISM er en undersøkelse blant innkjøpssjefer i USA, som gir en pekepinn på utviklingen i industrien.

Arbeidsmarkedstallene, gjerne kalt non-farm pay rolls, viser hvor mange nye jobber det er skapt utenfor landbruket i USA den siste måneden. Disse publiseres første fredag i hver måned og omtales gjerne som «månedens viktigste tall».

Adam Crisafull hos analysebyrået Vital Knowledge, sier til CNBC at det nok er flere investorer som avventer denne ukens marko-tall, det gjelder også de som vanligvis har stor tro på markedet.

Kraftig nedgang fredag

De tre indeksene rundet av fredag kveld med kraftig nedgang. Verst var det for den teknologitunge Nasdaq-indeksen, som avsluttet ned 3,94 prosent. S&P 500 hadde samtidig sin dårligste dag siden midten av juni.

– Ikke akkurat veldig kraftig kost med andre ord, men kraftig nok for markedene, kommenterer DNB Markets-økonom Ingvild Borgen i dagens morgenrapport, om Powells ord.

Nordeas sjefstrateg Erik Bruce mener samtidig at talen peker mot en ny renteheving på 0,75 prosentpoeng ved neste rentemøte i USA. Dette har vært utfallet ved begge de to siste rentemøtene hos den amerikanske sentralbanken.

Utsikter mot høyere renter rammer gjerne teknologiselskaper, siden verdsettelsen av mange av disse er basert på potensiell inntekt frem i tid. Dersom rentene imidlertid blir høyere blir også finansieringen dyrere – og lovnader om fremtidig inntekt blir dermed mindre verdt.

Publisert: