Slik blir neste steg i gjenåpningen

Regjeringen har ikke satt en dato for videre gjenåpning, men presenterte fredag planen for hvordan det skal skje. En nedjustering av testregimet blir innført 27. september.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi nærmer oss 90 prosent av den voksne befolkningen som er fullvaksinert. Det betyr også at vi nærmer oss tidspunktet der vi går videre til en normal hverdag med økt beredskap. Vi kommer ikke til å varsle når det vil skje, men vi kommer til å snakke om hva som vil skje, sier helseminister Bent Høie på fredagens pressekonferanse.

Helseministeren sier at TISK blir nedjustert 27. september.

– Det innebærer at færre skal i karantene og at kommunene i mindre grad vil drive med smittesporing. Men det vil fortsatt være et viktig verktøy for å hindre smittespredning, sier Høie.

Regjeringen legger opp til at nedjustert TISK videreføres i en overgangsperiode på om lag fire uker når det etter hvert blir aktuelt å gå videre med gjenåpningen.

  • Hva er TISK? Se faktaboks:

Slik blir neste steg

Regjeringen har tidligere gått over til å kalle gjenåpningen av for Norge en «normal hverdag med økt beredskap».

– Når vi vender tilbake til en normal hverdag, forsvinner de aller fleste nasjonale reglene, sier Høie:

  • Meterkravet blir avviklet.
  • Det samme blir restriksjonene knyttet til arrangementer og sammenkomster.
  • Innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringsstedene forsvinner.

– Vi må likevel fortsatt huske å holde hendene rene og holde oss hjemme når vi er syke, sier Høie.

Det vil fortsatt være smittevernråd og anbefalinger, men disse vil ligne på de generelle anbefalingene som gjelder for andre luftveisinfeksjoner. Det vil fortsatt stilles krav om at man skal isolere seg hvis man har covid-19, opplyser helseministeren.

– Hva er det som hindrer at dere slipper opp de siste tiltakene nå? Smittetall, innleggelser eller vaksinasjon?

– Det er en kombinasjon av de, men som vi har vært inne på tidligere: Vaksinasjonsdekningen betyr aller mest, og så er det belastningen på sykehustjenesten. Nå er det mye som tyder på at nedgangen i veksten av smitte kan se ut å ha betydning for innleggelser på sykehus, og det vil vi også følge nøye med på. Men det er nok fremdriften i vaksineringen som nok fortsatt har størst betydning, svarer Høie.

Se hvilke tiltak som gjelder i din kommune i VGs oversikt.

SNART GJENÅPNING: – Vi nærmer oss 90 prosent av den voksne befolkningen som er fullvaksinert, sier helseminister Bent Høie på fredagens pressekonferanse.

Må opprettholde beredskapsnivå ut året

– Selv om vaksinedekningen etter hvert blir svært høy, vet vi ikke nok om varigheten av beskyttelsen. Det kan også komme nye virusvarianter som vaksinene virker dårligere mot, slik at det igjen kan bli nødvendig med nasjonale eller lokale tiltak, sier Høie.

Kommunene må derfor opprettholde dagens beredskapsnivå (organisasjons- og ledelsesberedskap) ut året. De må også ha en grunnberedskap for TISK som innebærer å kunne dele ut hurtigtester til 10 prosent av befolkningen per uke.

Både kommunene og helseforetakene bør kunne teste 1 prosent av befolkningen ukentlig. De må ha beredskap til å i løpet av fem dager øke kapasiteten ytterligere til 5 prosent av befolkningen, og skalere TISK-arbeidet ellers i samsvar med dette.

Gratis influensavaksine

Influensavaksinen blir gratis i sesongen 2021/2022, både for risikogruppene for alvorlig influensa og for andre målgrupper for influensavaksinasjon, melder FHI.

Regjeringen har i år som i fjor vedtatt at influensavaksinen skal være gratis for alle som tilhører risikogruppene for influensavaksinasjon. Nytt i år er at vaksinen også vil være gratis for arbeidsgivere som plikter å tilby vaksine til sine ansatte.

Torsdag ble det registrert 982 nye smittetilfeller i Norge. Det er 122 tilfeller færre tilfeller enn gjennomsnittet de foregående syv dagene, som er 1104.

Smittetrenden nasjonalt er nå synkende, ifølge VGs beregning.

Les også: Kan være på vei ned fra sensommer-bølgen

Det er 107 personer innlagt på sykehus med corona, ti flere enn torsdag. Til tross for rekordhøye smittetall de siste ukene, har antall sykehusinnleggelser holdt seg på et lavere nivå enn tidligere bølger i pandemien.

Blant voksne over 18 år har 90,2 prosent fått første vaksinedose, mens 81,7 prosent er fullvaksinert.

Den viktigste milepælen for gjenåpningen er at 90 prosent av de over 18 har fått andre dose – noe Høie har stått på at han tror vil kunne skje innen slutten av september.

Men vaksineringen har gått trått de siste par ukene. Likevel tror Høie det er mulig å nå målet:

– Vi har nådd 90 prosent når det gjelder første dose, så vi mener at det bør være mulig når det gjelder andre dose. Det er også en del som bare skal ha én dose hvis de har gjennomgått covid-19, sa Høie til VG torsdag.

Publisert: