Økonom etter rentehevingen: – Dette vil svi

For første gang på 20 år har Norges Bank besluttet å øke styringsrenten med 0.5 prosentpoeng. Det blir dyrere tider for nordmenn, og flere økonomer roper varsko.

Publisert: Publisert:

Det kom frem på torsdagens rentemøte klokken 10. Styringsrenten øker fra 0.75 til 1.25 prosent.

– Dette vil svi, spesielt for de forgjeldede husholdningene.

Det sier makroøkonom og leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen.

– Nå er ulven her

– For nordmenn flest vil dette bite. Den dobbelthevingen vi ser er helt ekstraordinær, sier han til VG.

Tidligere har Norges Bank vært svært forsiktige med å heve renten mer enn 0.25 prosentpoeng av gangen, nå ser vi imidlertid et skifte.

Økonom Ola H. Grytten ved NHH er enig:

– Det er jo ikke vanlig at man går opp to kvartinger samtidig, sier han.

Chen forklarer videre at norske husholdninger er helt i verdenstoppen når det kommer til gjeld:

– Økonomene har ropt ulv-ulv i kanskje 20 år. Nå er ulven her, sier han.

ULVEN KOMMER: Makroøkonom og leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, mener dagens renteheving kan få drastiske konsekvenser.

– Må stramme inn pengebruken

For en husholdning med tre millioner i lån, vil en renteheving på 0,50 prosent bety rundt 15.000 kroner mer i året i rentekostnader, forteller økonom ved Universitetet i Oslo (UiO) Martin Blomhoff Holm til VG.

– Så spiller en del andre ting inn. Når rentekostnaden øker, får du økt rentefradrag. Når du trekker vekk 22 prosent, blir det cirka 12.000.

Blomhoff Holm bruker en familie med to inntekter på rundt 450.000 kroner som eksempel. Etter skatt har husholdningen rundt 500.000 å rutte med.

Frykter du konsekvensene av rentehoppet? Kontakt VGs journalist her!

Da spiser renteøkningen opp 2,5 prosent av budsjettet, regner han ut.

– Folk bør forberede seg på at det blir tøffere, sier økonomen.

I tillegg forventer man flere renteøkninger i tiden som kommer. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache varslet at styringsrenten trolig øker til 1,5 prosent i august.

Merk at lånekalkulatoren viser kostnadene ved et annuitetslån, der terminbeløpene er konstante gjennom hele lånets løpetid. Det er forskjell på dette og økningen i rene rentekostnader.

– Folk må sette av bufferpenger om de ikke har gjort det. Du må kunne takle 8–10 rentehevinger de neste 18 månedene, sier Chen.

Cecilie Tvetenstrand, spare- og forbrukerøkonom Storebrand, er enig:

– Se hva boliglånet vil koste deg med fire prosent boliglånsrente. Hvis du har mulighet, bør du begynne å sette av det beløpet til en bufferkonto allerede i dag.

I tillegg burde man kikke på kontoutskriften og se hvilke småbeløp som fyker ut hver måned, og tidlig begynne å skjære ned på de minst viktige utgiftene. Ikke vent med å stramme inn til renten når smerteterskelen, maner hun.

– Selv om prisene øker, vil det fremdeles skje uforutsette ting. Plutselig må du til tannlegen, eller det skjer noe med bilen eller kjøleskapet som koster en del. Å ha en buffer på plass blir enda viktigere fremover.

Spår rekke med rentehevinger

Nordmenn har levd med lave renter i flere år, men Norges Bank har varslet at økonomien er forbi normalen: Prisveksten har akselerert i kjølvannet av pandemien og krigen i Ukraina, både her hjemme og internasjonalt.

Derfor skrus renten opp i samme takt.

Styringsrenten er Norges Banks viktigste virkemiddel i gjennomføring av pengepolitikken. Ved forrige rentebeslutning i mai 2022, ble styringsrenten satt opp fra 0.50 til 0.75 prosentpoeng. Under pandemien var den 0.

Det er spådd at renten heves i fire omganger i løpet av 2022, og totalt syv ganger ved utgangen av 2023. Sentralbanken varsler i dag at renten skal opp til 3 prosent allerede innen neste sommer.

Ber folk forberede seg

Blomhoff Holm ber folk forberede seg på høyere renter, men tror ikke vi kommer til å nå en styringsrente på tre prosent.

– Når Norges Bank legger frem de lange prognosene bruker de en modell som underdriver renteeffekten på konsum. Jeg tror det er riktig å øke nå, men jeg tror fortsatt banen på tre prosenter for høy.

Olav Grytten er uenig. Han sier til VG at at han tror vi vil se en styringsrente på 3 prosent relativt raskt. Ifølge han kommer også boligrenten til å stige enormt i forhold til i dag:

– De som tidligere hadde et boliglån med rente på 2 eller 2.5 prosent, må belage seg på å komme opp i 5 eller 5.5 posent, sier han.

– Det vil koste så mye at dersom folk ikke kan passe på konsumet sitt, må noen kanskje kaste inn hansken på boliglånet, avslutter Grytten.

Publisert: