Nato-sjefen: Alt tyder på et fullskala russisk angrep på Ukraina

Nato venter at den russiske hæren vil gå til et fullskala angrep på Ukraina, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg lørdag kveld.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.
  • NTB-DPA
Publisert: Publisert:

Stoltenberg, som denne helgen deltar på den store sikkerhetskonferansen i München, sier til den tyske TV-stasjonen ARD at alle tegn tyder på at Russland planlegger et stort angrep.

– Vi er alle enige om at risikoen for et angrep er stort, sier han og påpeker at Russland fortsatt driver militær styrkeoppbygging.

– Ingen soldater er trukket tilbake, slik Russland sier. Derimot sendes flere soldater til områdene, sier Stoltenberg.

Han understreker likevel at han håper på en politisk løsning på konflikten.

– Vi ønsker at Russland endrer kurs og setter seg ned med oss, sier han til ARD.

Tyskland og Ukraina advarer mot panikk

Tysklands utenriksminister advarer mot å drive med gjetninger om Russlands intensjoner og demper med det stemningen etter USAs advarsler om umiddelbar invasjon.

– Vi vet ikke om det er tatt noen beslutning om et angrep, sa utenriksminister Annalena Baerbock på sikkerhetskonferansen i München lørdag og la til at uansett er trusselen fra Russland mot Ukraina reell.

Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarer mot panikk og søker å tone ned USAs dystre spådommer.

– Vi tror ikke vi trenger å få panikk, sa Zelenskyj i sin tale til sikkerhetskonferansen.

Han sa at det er vanskelig for ham å vurdere etterretningen som ligger bak USAs advarsel, men at han «stoler på ukrainsk etterretning, som forstår hva som går for seg langs våre grenser».

Les også

Johnson truer Russland med finanssanksjoner

Biden: Putin har bestemt seg

USAs president Joe Biden sa dagen før at han er overbevist om at Russlands president Vladimir Putin har bestemt seg for å angripe Ukraina. Det skapte frykt for at det kan bryte ut krig i Europa når som helst.

Baerbock appellerte til Putin om å trekke tilbake styrkene.

– Trekk tilbake styrkene, unngå skade på Russland og Ukraina, og la oss snakke, sa hun. Men samtidig unnlot hun å skrive under på USAs advarsler om en nær forestående invasjon.

– Det mest upassende man kan gjøre i krisesituasjoner, er å gjette eller anta, sa hun da journalistene ville ha hennes reaksjon på Bidens vurdering.

– Min oppfordring til alle er at vi ser nøye på fakta på bakken, sa hun og advarte mot målrettet desinformasjon.

Publisert: